12 Φεβρουάριος 2018, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2018, 19:02

Η ελληνική γλώσσα αντήχησε στην καρδιά της Λιθουανίας

  • Η ελληνική γλώσσα αντήχησε στην καρδιά της Λιθουανίας
    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Λιθουανίας «Η Πατρίδα»

«Αισθάνθηκα ιδιαίτερη τιμή για την πατρίδα μου και για το ύψιστο πολιτιστικό αγαθό της που είναι η γλώσσα μας, ο τρόπος με τον οποίο η Λιθουανία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού», τόνισε ο Τέρενς Κουίκ κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Λιθουανίας «Η Πατρίδα». 

«Ήταν μια υπέροχη και συγκινητική εκδήλωση», συνέχισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, μιλώντας για την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, με την αρωγή και της ελληνικής πρεσβείας και της ελληνικής κοινότητας.

«Ακούσαμε από Λιθουανές και Λιθουανούς να διαβάζουν Όμηρο, Σοφοκλή, Παπαδιαμάντη και να απαγγέλουν Σεφέρη, Ελύτη, Νικηφόρο Βρεττάκο, Βιτσέντζο Κορνάρο, και στίχους από τον "Ύμνο εις της Ελευθερίαν" του Διονύσιου Σολωμού. Και όλα αυτά, παρουσία Λιθουανών αξιωματούχων και πολλών πρέσβεων και επιτετραμμένων από ευρωπαϊκές χώρες, την αμερικανική και την ασιατική ήπειρο», συμπλήρωσε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνική Γλώσσας γιορτάστηκε για πρώτη φορά φέτος στη Λιθουανία και σύμφωνα με τον υφυπουργό «πρέπει να αποτελεί και τον πιλότο για το πώς θα πρέπει να χειριζόμαστε από του χρόνου τη συγκεκριμένη επέτειο».

Η ελληνική κοινότητα με έδρα το Βίλνιους αριθμεί 170 μέλη με πρόεδρο την Εβελίνα Παουλαβιτσιένε. Στεγάζεται σε κτήριο που έχει παραχωρηθεί από τη λιθουανική κυβέρνηση, όπου λειτουργεί και σχολείο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για Έλληνες και Λιθουανούς, από προσχολική έως τρίτη ηλικία, σε διαφορετικά τμήματα. Φέτος φοιτούν 70 ενήλικες, στην πλειοψηφία τους Λιθουανοί, με τη συνδρομή αποσπασμένης δασκάλας από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας.

Τον υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευε στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας, η πρέσβης στο Βίλνιους δρ Βασιλική Δικοπούλου.

  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ελλήνων Λιθουανίας «Η Πατρίδα» / Facebook.