12 Φεβρουάριος 2018, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2018, 12:42

Έλληνες και Αρμένιοι των ΗΠΑ πιέζουν για να μην πάρει F-35 η Τουρκία

  • Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το τέλος της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35
    Αεροσκάφος τύπου F-35 (φωτ.: Lockheed Martin / U.S. Air Force)

Παναμερικανική εκστρατεία για να μην προχωρήσει η προγραμματισμένη πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία έχουν ξεκινήσει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA).

Οι ομογενείς και οι Αρμένιοι των ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς γερουσιαστές να εμποδίσουν την πώληση των αεροσκαφών στο αντιαμερικανικό καθεστώς Ερντογάν.

HALC και ANCA προειδοποιούν τους γερουσιαστές των ΗΠΑ για τους κινδύνους που ενέχει η πώληση των προηγμένων όπλων μια και ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να τα στρέψει κατά των συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αρμενίας ή ακόμα και κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Όπως σημειώνουν οι δύο οργανώσεις, η Τουρκία θα μπορούσε να διαρρεύσει την εξαιρετικά διαβαθμισμένη τεχνολογία των F-35 σε αντιπάλους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Ρωσίας.

Το 2017, ο βουλευτής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντέιβιντ Τσιτσιλάιν πρότεινε την τροποποίηση του νόμου National Defense Authorization Bill για να εμποδίσει την πώληση των F-35, μετά τις επιθέσεις των σωματοφυλάκων του σε διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον κατόπιν δικής του εντολής. Παρόλο που η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής δεν επέτρεψε να πάει η πρόταση στην Ολομέλεια, υιοθετήθηκε μια δεύτερη τροπολογία που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ντέιβιντ Τροτ για να εμποδίσει την πώληση ημιαυτόματων όπλων στην Τουρκία.

Τα F-35 είναι αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, πολλαπλών ρόλων, σχεδιασμένα να εκτελούν μια ευρεία σειρά αποστολών επίγειας επίθεσης και αεροπορικής υπεροχής. Η Άγκυρα έκανε τις πρώτες παραγγελίες για αυτά τα αεριωθούμενα αεροπλάνα το 2014, επιδιώκοντας, μεταξύ 2018 και 2022, να παραλάβει μέχρι και 120 αεροσκάφη.

  • Πηγή: anca.org.