11 Φεβρουάριος 2018, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2018, 14:52

Σκάνδαλο Novartis: Ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές

  • Σκάνδαλο Novartis: Ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Divyakant Solanki)

Δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχουν υποβάλλει στην Ελβετία Ελλάδα και ΗΠΑ, αναφορικά με την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με την εφημερίδα Blick, τα αιτήματα εξετάζονται, όπως αναφέρει σε άρθρο με τίτλο «Ο ελβετικός κολοσσός φαρμάκου φέρεται να έχει δωροδοκήσει Έλληνες – Το FBI διεξάγει έρευνα κατά της Novartis».

Ο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης Φόλκο Γκάλι επιβεβαίωσε τη λήψη των δύο αιτημάτων. Όπως αναφέρει η ελβετική ιστοσελίδα swissinfo.ch τα δύο αιτήματα για δικαστική συνδρομή συνδέονται με έρευνες για τη Novartis και δωροδοκίες στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται η ελβετική φαρμακοβιομηχανία και Έλληνες γιατροί και δημόσιοι λειτουργοί. Επικαλούμενο σχετική επιβεβαίωση αξιωματούχου του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης στη δημόσια ελβετική τηλεόραση (RTS) και το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων, η swissinfo αναφέρει ότι τα δύο αιτήματα ελήφθησαν περί τα τέλη του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018.

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της Novartis εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ παρόμοιες πρακτικές στον τομέα της υγείας φαίνεται να έχουν κοστίσει στη χώρα περίπου 23 δισ. ευρώ το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2015.