8 Φεβρουάριος 2018, 23:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2018, 22:41

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 90% του προγράμματος

  • Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 90% του προγράμματος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στο σωστό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά την εκδήλωση για το ετήσιο τεύχος του Economist που φέτος έχει τίτλο «Ο κόσμος το 2018». Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ τόνισε: «Έχω αφιερώσει πολλά χρόνια την Ελλάδα και ως υπουργός της χώρας μου και ως επίτροπος. Περάσαμε δυσκολίες γιατί η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στην Ευρωζώνη αλλά από το 2015 είμαστε στο σωστό δρόμο».

Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα και τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα ο στόχος είναι να είναι ισότιμη χώρα της ΕΕ.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ευρωζώνη και δήλωσε: «Βλέπουμε ότι και η Ελλάδα ανεβαίνει, η ανεργία μειώνεται και τα δημοσιονομικά πάνε καλύτερα». Ο Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι το 90% του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, υπεραμύνθηκε της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων και μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Τόνισε ότι «η Ευρώπη μετά από την κρίση έμαθε πολλά πράγματα» και υπογράμμισε ότι και άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν αρκετά υψηλό χρέους και πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του για το 2018, είπε ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υφίσταται σε όλη την Ευρώπη και τα θεμελιώδη μεγέθη θα παραμείνουν θετικά. «Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, θα είμαστε σε θέση να αναμορφώσουμε και τα εργαλεία διακυβέρνησης της Ευρωζώνης», επισήμανε

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα επιτήρησης με επιτυχία. Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα αποτελεί κτήμα των Ελλήνων και ένα πρόγραμμα εποπτείας, μετά τη λήξη του προγράμματος, με πλήρη κυριαρχία, με πλήρη δικαιώματα και πλήρεις υποχρεώσεις, όπως όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.