7 Φεβρουάριος 2018, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2018, 17:37

Σκάνδαλο Novartis: Αντίγραφα της δικογραφίας στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα

  • Σκάνδαλο Novartis: Αντίγραφα της δικογραφίας στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα
    Το γραφείο 131 του πρώτου ορόφου της Βουλής, όπου υπάρχουν τα αντίγραφα της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Στα χέρια τους αναμένεται να πάρουν σήμερα αντίγραφα της δικογραφίας όλοι οι ενδιαφερόμενοι, το όνομα των οποίων αναφέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, αφού έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το πρωί, στον πρώτο όροφο της Βουλής και στο γραφείο 131, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσεται αυστηρά η δικογραφία, έχουν σχηματιστεί ουρές, καθώς τόσο οι εμπλεκόμενοι, όσοι και οι εκπρόσωποι που έχουν ορίσει τα κόμματα, αναμένουν για να πάρουν σειρά και να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενό της.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί από τις «καταιγιστικές εξελίξεις» για το σκάνδαλο της Novartis.

Η συζήτηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ήταν προκαταρκτική και διευκρινίστηκαν κάποια θέματα που αφορούν νομικά ζητήματα της δικογραφίας. «Η μελέτη της δικογραφίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις» ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί και πάλι επί τάπητος, σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η ιστοσελίδα iefimerida.gr δημοσίευσε τις πρώτες σελίδες της επίμαχης δικογραφίας, όπου φαίνονται τρία ονόματα (ψευδώνυμα) προστατευόμενων μαρτύρων κι ένα ακόμη μάρτυρα, ο οποίος έδωσε ένορκη κατάθεση στις 8 Ιανουαρίου 2018. Επίσης, στις σελίδες 2 και 3 της δικογραφίας αναγράφονται ονόματα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis είναι έξι, όπως προκύπτει από όσα είπε στον ρ/σ ΘΕΜΑ ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Όπως τόνισε ο Π. Σαράκης, έχει τρεις εντολείς που κατέθεσαν προσφυγή στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και δεν είναι οι ίδιοι με τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη.

«Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια»
«Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Το βλέπουμε και στην υπόθεση της Novartis. Η κυβέρνηση επιδιώκει να απροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το τέταρτο μνημόνιο και τα νέα μέτρα που έχει ήδη υπογράψει», τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ολόκληρη η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η δημόσια παραδοχή του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι θεσμικά αδιανόητη. Και επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να στήσει μια πρωτοφανή σκευωρία. Μετά τη δήλωση Πολάκη, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι να προστατεύει τους τάχα ανώνυμους μάρτυρες. Οι τελευταίοι οφείλουν να καταθέσουν όσα ισχυρίζονται, χωρίς κουκούλες, στη Βουλή».

«Ο ΣΦΕΕ και τα μέλη του σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας»
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, με αφορμή την υπόθεση της Novartis, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου, με κατηγορίες εμπλοκής εταιρείας μέλους του ΣΦΕΕ σε έκνομες ενέργειες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη και υπογραμμίζει πως διαχρονικά υποστηρίζει και προάγει την τήρηση της νομιμότητας, της ηθικής προώθησης και της διαφάνειας, αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι το βασικό ζητούμενο είναι η εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και η εξασφάλιση του δικαιώματος των ασθενών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες.

»Ο ΣΦΕΕ και τα μέλη του σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας, όπως ακριβώς υπαγορεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ταυτόχρονα επιθυμούν την άμεση κατάληξη της υπόθεσης.

»Ο ΣΦΕΕ με σοβαρότητα και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του τονίζει και πάλι τη σημασία της διαφάνειας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των εταιριών μελών του στην αγορά, προς όφελος όλων των Ελλήνων ασθενών και των Ελλήνων φορολογουμένων. Η Πολιτεία οφείλει να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και να αποκαθιστά τη σχέση διαφάνειας στο τρίπτυχο φαρμακευτικές εταιρείες - συνταγογράφηση - ασθενείς με αίσθημα δικαίου και χωρίς προκαταλήψεις».