6 Φεβρουάριος 2018, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2018, 19:37

Ο Ερντογάν θέλει να αφαιρέσει τη λέξη «Τουρκία» από ονόματα ενώσεων και συλλόγων

  • Ο Ερντογάν βλέπει «εχθρούς» μέσα στο κόμμα του για τις εκλογικές ήττες
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα να αφαιρεθεί η λέξη «Τουρκία» από τον τίτλο ορισμένων ενώσεων και οργανισμών, όπως του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας (TTB), στους οποίους καταλογίζει ότι αποδοκίμασαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία. «Πρέπει σύντομα να αφαιρέσουμε αυτό τον όρο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.

«Δεν πρόκειται μονάχα για τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά επίσης και για τον Δικηγορικό Σύλλογο της Τουρκίας» συμπλήρωσε. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ισχυρίστηκε ότι αυτό πρέπει να γίνει «διότι δεν έχουν υιοθετήσει υποστηριτική στάση προς τον αγώνα που εμείς δίνουμε αυτή τη στιγμή για την προάσπιση της πατρίδας μας, το αντίθετο». «Το υπουργικό συμβούλιο θα λάβει τα αναγκαία μέτρα» πρόσθεσε ο Ερντογάν, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας (ΤΤΒ) επέκρινε με δριμύτητα τον Τούρκο ηγέτη μετά τη δημοσιοποίηση πριν από δύο εβδομάδες ενός κειμένου όπου διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι ο πόλεμος συνιστά «πρόβλημα για τη δημόσια υγεία», ενώ το κείμενο τελείωνε με τη φράση «Όχι στον πόλεμο, ειρήνη τώρα και παντού».Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έναρξη, την 20ή Ιανουαρίου, των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας με στόχο την εκδίωξη από τον θύλακα της Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) μιας κουρδικής πολιτοφυλακής. Τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του TTB συνελήφθησαν, κατόπιν αφέθηκαν ελεύθερα υπό περιοριστικούς όρους, παραμένουν ωστόσο στο στόχαστρο μιας έρευνας.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων, υπό την ονομασία «Κλάδος Ελαίας», ο πρόεδρος της Τουρκίας απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα και διαβεβαίωσε ότι όσοι διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν κατά της τουρκικής επιχείρησης θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».

Από την 20ή Ιανουαρίου, περισσότεροι από 500 άνθρωποι συνελήφθησαν καθώς διατύπωσαν την αντίθεσή τους στις επιχειρήσεις, είτε μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω διαδηλώσεων. Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκίας Μετίν Φεϊζιόγλου, ο οποίος επισήμανε ότι άκουσε αυτές τις δηλώσεις «με έκπληξη», σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν ήταν «παραπληροφορημένος». «Εκείνοι που σκέφτονται να διαγράψουν τη λέξη "Τουρκία" από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Τουρκίας (…), δεν θα καταφέρουν ποτέ να μας διαγράψουν από την καρδιά του τουρκικού λαού» είπε ο Φεϊζιόγλου. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος της Τουρκίας βρίσκεται στο πλευρό του τουρκικού λαού και των Τούρκων στρατιωτών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.