5 Φεβρουάριος 2018, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2018, 23:06

ΣτΕ: Απόφαση για άμεση αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων στους ένστολους

  • ΣτΕ: Απόφαση για άμεση αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων στους ένστολους
    Φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποφάσεις με άμεση εφαρμογή πήρε η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αναπροσαρμογή εντός οκτώ μηνών σε αποδοχές και συντάξεις των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η αναπροσαρμογή, έστω και τμηματικά, πρέπει να γίνει για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017.

Το προηγούμενο διάστημα Ομοσπονδίες στρατιωτικών, αστυνομικών, και άλλων ενστόλων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ παραπονούμενες για την μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου των ετών 2014 και 2016 με τις οποίες είχε κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων των ενστόλων. Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ενστόλων ζητούσαν την άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Πλέον η Ολομέλεια του ΣτΕ καλεί την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Οικονομικών να συμμορφωθεί εντός οκτώ μηνών προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του δικαστηρίου. Την ίδια στιγμή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με άλλες δύο αποφάσεις της (258 και 259/2018) έκρινε ότι οι αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν οι ένστολοι για τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές μειώσεις τους, καταλαμβάνει και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι «δεν ακύρωσε μόνο ως προς τα εγγεγραμμένα μέλη των Ομοσπονδιών των στρατιωτικών, αλλά ως προς όλους τους εν ενεργεία, ως εν δυνάμει μέλη των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων Στρατιωτικών».

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης.