6 Φεβρουάριος 2018, 08:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2018, 08:10

Όσιος Βουκόλος: Γιορτάζει σήμερα ο πρώτος επίσκοπος Σμύρνης

  • Όσιος Βουκόλος: Γιορτάζει σήμερα ο πρώτος επίσκοπος Σμύρνης

Ο Όσιος Βουκόλος από νεαρή ηλικία έγινε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος και μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος τον χειροτόνησε επίσκοπο της Εκκλησίας της Σμύρνης. Ο Άγιος διακόνησε την Εκκλησία με όλη την ευσυνειδησία, τη θερμότητα και την αυταπάρνηση των μαρτυρικών εκείνων χρόνων. Υπήρξε πατέρας και ποιμένας για τους χριστιανούς του στη διδασκαλία και την υπεράσπιση, όταν κινδύνευαν από τους διώκτες του Ευαγγελίου. Προς δε τα ειδωλολατρικά πλήθη συμπεριφερόταν με σύνεση και διάκριση, προσέχοντας να μην τα ερεθίσει αλλά και προσπαθώντας με θεία τέχνη και φωτισμό να ελκύει πολλούς από αυτά στην Χριστιανική πίστη.

Σμύρνης ο Ποιμήν Βουκόλος θυηπόλος,
Άγρυπνός εστι, και θανών, ποίμνης φύλαξ.

Λίγο πριν αναχωρήσει από τον πρόσκαιρο αυτό βίο χειροτόνησε ως διάδοχό του τον Άγιο Ιερομάρτυρα Πολύκαρπο (τιμάται 23 Φεβρουαρίου) και μετά κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.

Στο Συναξάρι του αναφέρεται ότι μόλις το ιερό λείψανο του Οσίου Βουκόλου ενταφιάσθηκε, με θαυματουργική ενέργεια του Θεού φύτρωσε στον τόπο της ταφής του ένα δένδρο το οποίο παρείχε ίαση στους πιστούς.

  • Πηγή: saint.gr.