4 Φεβρουάριος 2018, 22:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2018, 22:05

Τα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

  • Τα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
    Το Αβερώφειο Γυμνάσιο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με μία εκδήλωση που θα αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας, τα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας θα γιορτάσουν φέτος για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που από πέρυσι θεσπίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού (9 Φεβρουαρίου του 1957).

Ήδη, οι προεργασίες στο Πρατσίκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας έχουν ξεκινήσει, με τα παιδιά να προετοιμάζονται μαζί με τους δασκάλους τους και την διευθύντριά τους Αγγελική Τσιαδήμη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο, ανακαλύπτοντας τις πηγές από εκεί που ξεκίνησε η ελληνική γλώσσα.

Έτσι, θα παρακολουθήσουν μία εξαπλουστευμένη διάλεξη για τη γλώσσα Γραμμική Α΄ και Γραμμική Β΄ των αρχαίων χρόνων. Αμέσως μετά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα ίδια τα Αιγυπτιωτόπουλα θα παρουσιάσουν το γνωστό μύθο του Αισώπου «Πίθηκος και δελφίς», ενώ από τους καθηγητές των ξένων γλωσσών θα ακολουθήσει η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ύπαρξης των πολλών ελληνικών λέξεων σε άλλες γλώσσες.

Τη σκυτάλη θα πάρει το Αβερώφειο Γυμνάσιο Λύκειο της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του σχολείου Δήμητρα Παπανώτα, «γέφυρα» ανάμεσα στις παρουσιάσεις των δύο σχολείων θα αποτελέσει το τραγούδι «Γλωσσολαλιά» του Παντελή Θαλασσινού σε στίχους της Σοφίας Αθανασιάδου. Στη συνέχεια, οι μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, με την καθοδήγηση των φιλολόγων τους, Αικατερίνης Γκάτση, Νικολάου Ντάλα και Πασχαλίνας Θεοχαράκη, θα παρουσιάσουν τις μορφές, τη συνέχεια και τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, μέσα από κείμενα επιλεγμένα από την αρχαία ελληνική γραμματεία μέχρι και τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση με δηλώσεις και απόψεις επιστημόνων, φιλοσόφων και συγγραφέων για την ελληνική γλώσσα. Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στο Διονύσιο Σολωμό, καθώς η 9η Φεβρουαρίου είναι ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.