2 Φεβρουάριος 2018, 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2018, 18:47

Οι Ρώσοι θέλουν τα παιδιά τους να δουλέψουν στις μυστικές υπηρεσίες

  • Οι Ρώσοι θέλουν τα παιδιά τους να δουλέψουν στις μυστικές υπηρεσίες

Ως ιδιαίτερα δημοφιλή επαγγελματικό προσανατολισμό για τα παιδιά τους θεωρούν οι Ρώσοι τις μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ίδρυμα «Κοινή Γνώμη», το οποίο διενεργεί έρευνες για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, οι μισοί Ρώσοι πολίτες θα ήθελαν τα παιδιά τους να βρουν δουλειά στις μυστικές υπηρεσίες.

Η εκτίμηση του έργου των μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία τα τελευταία επτάμιση χρόνια ανέβηκε σημαντικά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στο διάστημα 1998-2001 αξιολογούσε θετικά το έργο των μυστικών υπηρεσιών το 35% των Ρώσων πολιτών , ενώ αρνητικά το 34%. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η εικόνα που είχαν οι Ρώσοι για τις μυστικές υπηρεσίες βελτιώθηκε και έτσι σήμερα το 66% των Ρώσων αξιολογεί θετικά το έργο τους. Μόνο το 12% είναι δυσαρεστημένο με το έργο τους. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27-28 Ιανουαρίου σε 53 περιοχές της Ρωσίας, σε δείγμα 1500 ατόμων με την μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης.

«Η δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών παρουσιάζεται πολύ πιο θετικά από τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε στο BBC ο κύριος αναλυτής του Ιδρύματος «Κοινή Γνώμη» Γκριγκόρι Κέρτμαν. Ο ίδιος επισημαίνει ότι μαζί με την υπάρχουσα τάση αποκατάστασης του σταλινισμού, η οποία οδηγεί σε μια «υφέρπουσα αποκατάσταση των διώξεων», ενώ σε συνθήκες ψυχρού πολέμου με τη Δύση οι μυστικές υπηρεσίες στέφονται με το «φωτοστέφανο του ηρωισμού».

«Η απουσία τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ρωσία είναι στα υπέρ σε σχέση με την Ευρώπη» ανέφερε.

«Την ύπαρξη της τρομοκρατικής απειλής αναδεικνύουν συστηματικά τα γεγονότα που συμβαίνουν στο εξωτερικό (σσ.: τρομοκρατικές επιθέσεις), την στιγμή που στην Ρωσία δεν σημειώνονται», πρόσθεσε ο Ρώσος αναλυτής.

Το κύρος που έχει κάποιος που δουλεύει στις μυστικές υπηρεσίες αυξήθηκε σημαντικά. Το 2001 το 42% θεωρούσε πως αποκτά κανείς κοινωνικό κύρος όταν εργάζεται στις μυστικές υπηρεσίες. Το ποσοστό αυτό έχει φθάσει σήμερα το 69%. Το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε τα παιδιά του ή τα εγγόνια του να βρουν δουλειά στα όργανα ασφαλείας. Το 2001 το ποσοστό αυτό έφθανε το 29%, ενώ το 33% αξιολογούσε αρνητικά μια τέτοια ενασχόληση. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που βρίσκουν ελκυστική την δουλειά στις μυστικές υπηρεσίες καταγράφεται στις ηλικίες 18-30 ετών , όπου φθάνει το 76%. Στην κατηγορία των Ρώσων ηλικίας άνω των 60 ετών το ποσοστό αυτό φθάνει το 59%.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα και της κρατικής προπαγάνδας και του κομφορμισμού που δείχνουν οι πολίτες όταν απαντούν σε τέτοιου είδους ερωτήσεις», δήλωσε στο BBC o αντιπρόεδρος του συμβουλίου της οργάνωσης «Μεμοριάλ» Νικήτα Πετρόφ, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει κανείς να απολυτοποιεί τα αποτελέσματα αυτά καθώς πολλά αλλάζουν πολύ γρήγορα». Ο Νικήτα Πετρόφ υποστήριξε ότι η νέα γενιά αντιλαμβάνεται ότι θέλει να εργαστεί στις δομές εξουσίας επειδή η απασχόληση αυτή είναι επωφελής και διασφαλίζει ανέσεις, τα «όργανα» είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της εξουσίας, σημαίνει κοινωνική ανάδειξη. «Όμως με τα πρώτα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η εξουσία, θα τρέξουν προς την άλλη πλευρά», συμπλήρωσε.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 36% δήλωσε ότι έχει γνωστούς που δουλεύουν στα όργανα ασφαλείας ενώ 2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είτε στους ίδιους είτε σε φίλους τους πρότειναν να δουλέψουν στις μυστικές υπηρεσίες. Το 47% των Ρώσων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά κάποιον που δουλεύει στις μυστικές υπηρεσίες. Τον Δεκέμβριο του 2011 το ποσοστό των ατόμων που είχαν μια τέτοια προσέγγιση ήταν 26%.

  • ΠΗΓΗ: BBC Russia