2 Φεβρουάριος 2018, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2018, 14:07

«Όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση Κούρδου που κατηγορείται για τρομοκρατία

  • Novartis: Την κατάθεση Φρουζή ζητά από τη Βουλή ο Άρειος Πάγος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών είπε «όχι» στην έκδοση του πρώτου από τους εννέα Τούρκους (οκτώ άνδρες και μία γυναίκα) κουρδικής καταγωγής που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο σε Καλλιθέα και Νέο Κόσμο με τις κατηγορίες για τρομοκρατία.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία ο Μεχμέτ Ντογκάν, μιας και δέχτηκε ότι ήδη του έχει αναγνωριστεί από τις γαλλικές Αρχές η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.

Στην αγόρευσή της η Ευσταθία Καπαγιάννη τόνισε ότι ο εκζητούμενος  προστατεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951, η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση.

«Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και ότι θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση», σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός, η οποία υπογράμμισε ότι ίσως «οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα».

Το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους εννέα εκζητούμενους θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη.