31 Ιανουάριος 2018, 19:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2018, 20:00

Ο Μυτιληνιός tattoo artist της Μελβούρνης

  • Ο Μυτιληνιός tattoo artist της Μελβούρνης

Ξεκίνησε την τέχνη της δερματοστιξίας το 2001 στη Μυτιλήνη, στο νησί απ’ όπου κατάγεται. Σήμερα, 17 χρόνια μετά είναι ένας επιτυχημένος tattoo artist στη μακρινή Αυστραλία. Ο λόγος για τον Γιάννη Λυρή, ο οποίος μίλησε στο ομογενειακό ραδιόφωνο SBS και αναφέρθηκε τόσο στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας όσο και στην μετέπειτα πορεία του στο χώρο, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το νησί του, τη Λέσβο.

Όπως είπε ο ίδιος στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, όλα ξεκίνησαν από τη μεγάλη αγάπη του για τη ζωγραφική, την πρόκληση να εκφράζεται επάνω στο δέρμα κι όχι σε χαρτί ή σε καμβά καθώς και από την ιδέα να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στο συγκεκριμένο χώρο, αφού υπήρχε τέτοια προοπτική στη Μυτιλήνη. Όταν πήρε την απόφαση να φύγει για την Αυστραλία και να δραστηριοποιηθεί εκεί επαγγελματικά, η μεγαλύτερη δυσκολία του ήταν στο κομμάτι της επικοινωνίας. Κι αυτό γιατί τα αγγλικά του δεν ήταν σε πολύ καλό επίπεδο.

Ωστόσο, αυτό το εμπόδιο στη συνέχεια ξεπεράστηκε κι από κει και πέρα δεν είχε σχεδόν ποτέ πρόβλημα στο να εκφράσει τον δικό του καλλιτεχνικό κόσμο. Υποστηρίζει ότι τα πράγματα στην Αυστραλία για έναν tattoo artist είναι σχετικά απλά. «Δεν χρειάστηκε ποτέ να αποδείξω σε κάποια υπηρεσία αυτό που κάνω, την τέχνη μου δηλαδή. Αρχικά ψάχτηκα για δουλειά μέσα από αγγελία. Τους άρεσε αυτό που έκανα, κατόπιν βρήκα δικό μου χώρο κι έτσι ξεκίνησα εδώ», λέει ο Γιάννης Λυρής.

Παραδέχεται ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στην Αυστραλία, αλλά επισημαίνει ότι εάν επικεντρωθείς σε έναν τομέα και είσαι καλός, τότε η δουλειά σου γίνεται γνωστή και ο κόσμος σε γνωρίζει και σε εμπιστεύεται. Όπως είπε, εκείνος έχει ρίξει βάρος καλλιτεχνικά στο φωτορεαλιστικό τατουάζ και προσπαθεί να εξελίσσεται όσο γίνεται περισσότερο.

Στην ερώτηση ποιο ήταν το πιο παράξενο-εκκεντρικό σχέδιο που του ζήτησαν να κάνει, απάντησε ότι αυτό συνέβη την περίοδο που ήταν στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι ένας πελάτης στη Μυτιλήνη, του ζήτησε να του κάνει ένα τατουάζ με τη φράση «Τούρκος καλός, μόνο νεκρός». Όπως λέει, σοκαρίστηκε και δεν χτύπησε το tattoo. «Απέφυγα να το κάνω. Δεν συμφωνώ γενικότερα με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Ήταν κάτι που δεν μου άρεσε να το κάνω και έτσι δεν το έκανα. Το βρήκα πολύ ακραίο», δήλωσε.

  • Πηγή: sbs.com.au.
  • Φωτογραφίες: Giannis Liris tattoo artist Melbourne / Facebook.