6 Δεκέμβριος 2013, 10:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:47

Άλλοι πεινάνε και άλλοι... πετάνε. Ο κάδος της κρίσης

  • Άλλοι πεινάνε και άλλοι... πετάνε. Ο κάδος της κρίσης

Άλλοι πεινάνε και άλλοι... πετάνε. Ο κάδος της κρίσης

Παρά τη βαθιά κρίση που οδηγεί χιλιάδες Ελληνες σε συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας, ακόμη και πείνας, η σπατάλη τροφίμων συνεχίζει να είναι μια πραγματικότητα για πολλά νοικοκυριά.

Το 37% των Ελλήνων σπαταλά φαγητό τουλάχιστον μία με δύο φορές τον μήνα (από αυτούς το 10% δύο-τρεις φορές την εβδομάδα ή καθημερινά). Στον κάδο των σκουπιδιών καταλήγουν μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, ψωμί, ζυμαρικά και τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν. Πρωταθλητές στη σπατάλη αναδεικνύονται οι νεότεροι 18-34 ετών, ενώ οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Δείτε αναλυτικά τον... κάδο της κρίσης

«Σε μια χώρα που υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η σπατάλη τροφίμων δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή σε κανένα στάδιο παραγωγής και κατανάλωσης, είτε πρόκειται για τον αγρό και τις φάρμες, είτε για τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς που πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με την Public Issue σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα.

Ενθαρρυντικό είναι πως μόνο το 3% απαντά πως πετά αρκετά τρόφιμα, ενώ το 28% λέει «λίγα» και το 69% «σχεδόν καθόλου». Παρότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό εμφανίζονται ενημερωμένοι για τις πρακτικές που μπορούν να περιορίσουν τη σπατάλη, αρκετοί είναι αυτοί που διαιωνίζουν το πρόβλημα συστηματικά. Ενας στους πέντε πηγαίνει για ψώνια χωρίς λίστα, ενώ το 17% δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Μόνο το 8% κάνει κομποστοποίηση.

Οι ειδικοί του WWF εκτιμούν πως ο όγκος φαγητού που πετά ο καθένας μας είναι κοντά στον ευρωπαικό μέσο όρο, που αγγίζει τα 179 κιλά ανά κάτοικο τον χρόνο (590 ευρώ ανά νοικοκυριό). Δεδομένου πως η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα γι' αυτό το θέμα, μόνο έμμεσα μπορεί κάποιος να συμπεράνει πως η σπατάλη τροφίμων μειώνεται, από την αποδεδειγμένη μείωση των απορριμμάτων των νοικοκυριών.

Παρ' όλ' αυτά το πρόβλημα υπάρχει. Γι' αυτό και το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» (www.kalyterizoi.gr) του WWF Ελλάς προσκαλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές:

Ψωνίστε έξυπνα με προγραμματισμό και λίστα αδιαφορώντας για τις «Σειρήνες» των προσφορών (80% το κάνει πολύ ή αρκετά συχνά, 20% σχεδόν ποτέ).

Προσέξτε την ημερομηνία λήξης (90% το κάνει πολύ ή αρκετά συχνά, 10% σχεδόν ποτέ). Προσοχή στη διαφορά ανάμεσα στο «ανάλωση έως» (φρέσκα προϊόντα) και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (ζυμαρικά, κονσέρβες, ντοματοχυμοί κ.λπ.). Τα δεύτερα μπορούν να καταναλωθούν και μετά αν έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης και δεν έχει φθαρεί η συσκευασία.

Συντηρήστε σωστά το ψυγείο. Τοποθετήστε τα παλιά τρόφιμα μπροστά και αφήστε πίσω τα καινούργια (83% αποθηκεύουν και προφυλάσσουν σωστά τα τρόφιμα, 17% όχι).

Καταψύξτε νωπά προϊόντα που δεν καταναλώνονται άμεσα (57% πολύ ή αρκετά συχνά, 43% σχεδόν ποτέ).
Προσέξτε τις ποσότητες που μαγειρεύετε. Σερβίρετε μικρές μερίδες (αν χρειαστεί ξαναγεμίζετε), καταναλώνετε τις επόμενες μέρες το φαγητό που περισσεύει (83% πολύ ή αρκετά συχνά, 17% σχεδόν ποτέ).

"Εσωσαν" πάνω από 450.000 μερίδες

Τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο συνιστά η σπατάλη τροφίμων: 1,3 δισ. τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία και η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερό...

Η Ελλάδα της κρίσης δεν αποτελεί εξαίρεση. Το αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, και η δράση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μπορούμε» (www.boroume.gr), που εδώ και δύο χρόνια έχει «σώσει» από τα σκουπίδια πάνω από 450.000 μερίδες τροφίμων με ρυθμό που πλέον ξεπερνά τις 1.000 μερίδες την ημέρα.

«Λειτουργούμε ως κόμβος διασύνδεσης και δικτύωσης, δεν μεταφέρουμε εμείς φαγητό. Φέρνουμε σε επικοινωνία αυτούς που θέλουν να προσφέρουν με όσους έχουν ανάγκη», εξηγεί η Αλεξία Μοάτσου, μία από τους συνιδρυτές του «Μπορούμε».

Ποιοι προσφέρουν; Από εταιρείες μέχρι ιδιώτες. Φούρνοι, εστιατόρια, εταιρείες τροφίμων, μανάβικα, άνθρωποι που παντρεύτηκαν και τους περίσσεψε φαγητό από το τραπέζι του γάμου, εταιρείες που διοργανώνουν συνέδρια, οικογένειες που κάνουν παιδικά πάρτι κ.λπ.

«Φέτος έχουμε δικτυώσει το περισσευούμενο φαγητό από περισσότερες από 50 δεξιώσεις γάμων σε όλη την Ελλάδα», σημειώνει η κ. Μοάτσου. Τα τρόφιμα διοχετεύονται σε ιδρύματα, οργανισμούς, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ξενώνες αστέγων, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.

«Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχει αρκετό φαγητό που πάει χαμένο στην Ελλάδα. Είναι κρίμα», καταλήγει η κ. Μοάτσου. Στις 19 Δεκεμβρίου ο σεφ Ηλ. Μαμαλάκης, ο συνιδρυτής του «Μπορούμε» Αλ. Θεοδωρίδης και ο αν. καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Κων. Αμπελιώτης θα βρίσκονται στο studio του garage TV για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, madata.gr