30 Ιανουάριος 2018, 17:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2018, 17:10

Και οι Ολλανδοί έκαναν πειράματα σε ανθρώπους και ζώα για την έκθεση σε ρύπους

  • Και οι Ολλανδοί έκαναν πειράματα σε ανθρώπους και ζώα για την έκθεση σε ρύπους
    (Φωτ.: EPA / Till Rimmele)

Σκάνδαλο μεγατόνων… έσκασε τα τελευταία 24ωρα στα χέρια της ατμομηχανής της Ευρωζώνης, μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ότι τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η Volkswagen, η Daimler και η BMW, παρήγγειλαν έρευνες πάνω σε ανθρώπους και πιθήκους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα καυσαέρια των ντιζελοκινητήρων είναι επιβλαβή.

Ο γερμανικός Τύπος επιτίθεται με δριμύτητα στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Volkswagen ζήτησε ήδη συγγνώμη, απέλυσε ένα διευθυντικό της στέλεχος και ανακοίνωσε ότι σταματά τα περάματα σε ζώα. Αποστάσεις από το θέμα κρατούν η Daimler και η BMW. Η μεν πρώτη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα και η δεύτερη διαβεβαίωσε ότι δεν έχει λάβει μέρος στο σχεδιασμό και τις μεθόδους αυτών των πειραμάτων.

Σοκαρισμένη δηλώνει, από τη μεριά της, η Κομισιόν. «Οι γερμανικές Αρχές προτίθενται να διεξάγουν έρευνα για το θέμα και ελπίζουμε ότι θα το κάνουν», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, νέα διάσταση στο σκάνδαλο δίνουν Ολλανδοί επιστήμονες, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι δοκιμές για να μετρηθούν οι επιπτώσεις από την έκθεση στα καυσαέρια πραγματοποιούνται «εδώ και χρόνια» στην Ολλανδία σε ανθρώπους και ζώα. «Τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό» χαρακτήρισαν τις αποκαλύψεις για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, και λένε ότι σε πείραμα που έγινε το 2006 εθελοντές εκτέθηκαν στις αραιωμένες εκπομπές ενός κινητήρα ντίζελ για δύο ώρες το πολύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της **NRC**.

«Πρόκειται για καυσαέρια που αναπνέει κανείς καθημερινά σε μια ζωντανή πόλη ή κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο», σημείωσε ο Φλέμινγκ Κάσεε, τοξικολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM), στον οποίο είχε ανατεθεί αυτή η έρευνα, και τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα. Για λογαριασμό του ίδιου ινστιτούτου η ερευνήτρια Νικόλ Γιάνσεν από το 2010 έως το 2015 έκανε μια μεγάλη έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, εκθέτοντας σε καυσαέρια δύο ομάδες εθελοντών, μία κοντά σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο και άλλη μία στο κέντρο του Ρότερνταμ.