30 Ιανουάριος 2018, 14:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2018, 15:59

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετακομίζει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (φωτο)

  • Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετακομίζει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (φωτο)
    Εξωτερικοί συνεργάτες φροντίζουν για τον ασφαλή εγκιβωτισμό της συλλογής σπάνιων και πολύτιμων τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Μια μοναδική μετακόμιση, που θα στοιχίσει ούτε λίγο ούτε πολύ 500.000 ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες εβδομάδες και θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2018. Πρόκειται για τη μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο νέο της σπίτι, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία θα τοποθετηθούν στον εντυπωσιακό Πύργο Βιβλίων, στα βιβλιοστάσια των ορόφων και τα θησαυροφυλάκια!

Η μετακόμιση της πνευματικής περιουσίας του έθνους άρχισε να προετοιμάζεται λεπτομερώς πριν από τρία χρόνια, και από τις 8 Ιανουαρίου γίνεται υπό ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες, με τη συνοδεία υπαλλήλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης (ΕΒΕ).


Η συντηρήτρια των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ζωή Γκιννή προετοιμάζει τις συλλογές των βιβλίων για την καταλογογράφησή τους (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ήδη, σημειώνει η Νατάσα Δομνάκη σε άρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκατοντάδες αναγνώστες χρησιμοποιούν τα αναγνωστήρια και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Δανειστικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης που λειτουργεί για πρώτη φορά στην ιστορία της αλλάζοντας το ακαδημαϊκό της ύφος.

Μέσα στο γυάλινο κτήριο του Ρέντσο Πιάνο το φυσικό φως διαχέεται στα πολύχρωμα έπιπλα, στον Πύργο Βιβλίων και στα αναγνωστήρια, έως τον σκληρό πυρήνα του κτηρίου, την Ερευνητική Εθνική Βιβλιοθήκη. Η μεταφορά των συλλογών από τα δύο κτήρια της Βιβλιοθήκης (το ιστορικό Βαλλιάνειο και το κτήριο του Βοτανικού) γίνεται κυρίως με τροχήλατες ξύλινες κατασκευές υποδοχής των βιβλίων, κατάλληλα επενδυμένες για την απορρόφηση των κραδασμών. Η μετακόμιση υλοποιείται από την ανάδοχη εταιρεία.


Εξωτερικοί συνεργάτες μεταφέρουν χαρτοκιβώτια που περιέχουν αρχεία των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΒΕ στον πολυώροφο πύργο του βιβλιοστασίου του ΚΠΙΣΝ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Η μετακόμιση σε αριθμούς

  • Μεταφέρονται 750.000 τεκμήρια της γενικής συλλογής και 40.000 τεκμήρια της συλλογής του Δανειστικού Τμήματος (εκ των οποίων 10.000 είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια) και 30.000 τεύχη περιοδικών ποικίλης θεματολογίας της τελευταίας πενταετίας (2013 έως και 2017), τα οποία τοποθετήθηκαν στο Αναγνωστήριο Περιοδικών.
  • Η μεταφορά χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος, με προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ.
  • Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν οκτώ αναγνωστήρια και 400 θέσεις αναγνωστών. Στο Βαλλιάνειο κτήριο οι θέσεις αναγνωστών ήταν 80.
  • Στη μετεγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό εμπλέκονται περισσότεροι από 150 υπάλληλοι της ΕΒΕ και 400 εξωτερικοί συνεργάτες, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 5.000.000 ευρώ, και την έκτακτη επιχορήγηση του ελληνικού κράτους ύψους 5.200.000 ευρώ.


Συντηρήτρια των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης δένει με βαμβακερές ταινίες βιβλία, τα κομμάτια της ράχης των οποίων έχουν αποκολληθεί, πριν από τη μεταφορά τους στη νέα έδρα της Βιβλιοθήκης του ΚΠΙΣΝ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

  • Η προετοιμασία του έργου μεταφοράς των συλλογών και των υπηρεσιών της ΕΒΕ συμπεριέλαβε συνολικά 50 υποέργα που υλοποιήθηκαν σε διάστημα τριών ετών. Αυτά αφορούσαν την επεξεργασία και ανάπτυξη των συλλογών, την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, τη δημιουργία δανειστικού τμήματος, την ανάπτυξη κοινού και την εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΒΕ.
  • H ΕΒΕ διοργάνωσε για το προσωπικό της έξι μηνιαία βιωματικά εργαστήρια με σκοπό οι υπάλληλοι να διαχειριστούν τις αλλαγές που συντελούνται στην κουλτούρα και τη δομή του οργανισμού. Τα εργαστήρια υλοποίησε εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτών υπό το συντονισμό του Πολύδωρου Καρυοφύλλη (Poka Yio), εικαστικού, σύμβουλου στρατηγικής μετάβασης.