30 Ιανουάριος 2018, 10:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2018, 10:55

Οι τράπεζες κουρεύουν «κόκκινα» δάνεια και χρέη από κάρτες

  • Οι τράπεζες κουρεύουν «κόκκινα» δάνεια και χρέη από κάρτες
    (Φωτ.: eurobank.gr)

Τις «κόκκινες» οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες προσπαθούν να μαζέψουν οι ελληνικές τράπεζες εδώ και καιρό, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Έτσι το ένα μετά το άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καλεί τους οφειλέτες να συμφωνήσουν σε κούρεμα των χρεών τους που φτάνει έως και το 90%!

Πρόκειται για δάνεια που έχουν ήδη ετοιμαστεί για να πουληθούν σε ξένα fund.

Με αυτό το δεδομένο, σημειώνει η εφ. Ελεύθερος Τύπος, οι τράπεζες κάνουν αγώνα για να πετύχουν συμβιβασμό με τους πελάτες τους.Μετά την Eurobank, που ήταν και η πρώτη από τις συστημικές τράπεζες που απηύθυναν κάλεσμα στους δανειολήπτες για τακτοποίηση οφειλών τις αμέσως επόμενες ημέρες περισσότεροι από 180.000 δανειολήπτες της Εθνικής αναμένεται να γίνουν αποδέκτες επιστολών, βάσει των οποίων θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, πετυχαίνοντας κούρεμα έως και 70% της αρχικής οφειλής (πέριξ του 90% εάν συμπεριληφθούν τόκοι και λοιπές εξολογιστικές χρεώσεις). Σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα και οι άλλες τράπεζες.

Βάσει νόμου, άλλωστε, είναι υποχρεωμένες να εξαντλήσουν τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης με τους δανειολήπτες, προτού προβούν σε πωλήσεις.