29 Ιανουάριος 2018, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2018, 13:39

Το CD «Τα τραγωδίας ’κι τελείν ’νταν» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα

  • Το CD «Τα τραγωδίας ’κι τελείν ’νταν» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα
    Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του CD «Τα τραγωδίας ’κι τελείν ’νταν»

Στο εξώφυλλό του έχει μια φωτογραφία που τραβήχτηκε την άνοιξη του 1949 και δείχνει τον λυράρη Λευτέρη Χατουτσίδη στο γάμο του Χαράλαμπου Παγκοζίδη και της Αγάπης Παπαδοπούλου. Το CD Τα τραγωδίας ’κι τελείν ’νταν είναι ένας μουσικός… δρόμος στην ιστορία του χωριού Κίζαρι του νομού Ροδόπης. Τα 30 κομμάτια που περιλαμβάνονται στο δίσκο διαρκούν σχεδόν 76 λεπτά, και πρόκειται και για καταγραφές από την πρώτη γενιά Πόντιων προσφύγων.

Ποντιακά τραγούδια με συνοδεία λύρας, μαρτυρίες και δίστιχα, αλλά και ορχηστρικά κομμάτια μόνο με λύρα περιλαμβάνονται στο έργο.

Η επιτόπια έρευνα, η μουσική επιμέλεια και η διεύθυνση παραγωγής είναι του Γιάννη Παγκοζίδη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος». «Ήταν μια υποχρέωση προς όλους αυτούς που κράτησαν μέχρι σήμερα αυτά τα ακούσματα, αλλά και προς τους νεότερους που συνεχίζουν», αναφέρεται στο συνοδευτικό ένθετο.


Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για το οπισθόφυλλο του CD σε μεγαλύτερη ανάλυση

Μετά από πολλές και πετυχημένες παρουσιάσεις του Τα τραγωδίας ’κι τελείν ’νταν στη βόρεια Ελλάδα, ήρθε η ώρα για το κοινό της Αθήνας – αυτή θα είναι η πρώτη παρουσίαση στην πρωτεύουσα. Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 19:00 διοργανώνει ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του CD, η οποία θα ολοκληρωθεί με συζήτηση και ζωντανή μουσική από τους συντελεστές του έργου.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης. Για το CD θα μιλήσουν ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Κυπουργός, η λαογράφος-εθνολόγος Μιράντα Τερζοπούλου, η δρ Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου και η ηθοποιός-συγγραφέας Γιώτα Ιωαννίδου. Παρουσιάζει η Χριστίνα Αβραμίδου.