29 Ιανουάριος 2018, 11:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2018, 11:39

Δημοσίευμα-σοκ: Πειράματα σε ανθρώπους για τις εκπομπές των ντιζελοκινητήρων

  • Δημοσίευμα-σοκ: Πειράματα σε ανθρώπους για τις εκπομπές των ντιζελοκινητήρων
    (Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Ένα εφιαλτικό σενάριο για πειράματα σε ανθρώπους, τα οποία είχαν ζητηθεί από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT), φέρνει στην επιφάνεια η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. Ο συγκεκριμένος ερευνητικός οργανισμός, ο οποίος έκλεισε πέρσι, χρηματοδοτούνταν από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εισπνεύσουν διοξείδιο του αζώτου, ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ούτε γιατί έγιναν τα συγκεκριμένα πειράματα, ούτε τα αποτελέσματά τους. Το Reuters, από τη μεριά του, δεν μπόρεσε να βρει κάποιον εκπρόσωπο του EUGT για ένα επίσημο σχόλιο. Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο που η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να διαχειριστεί την απαγόρευση των ντιζελοκινητήρων στα κέντρα πόλεων σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα, «βαρύνουν» οι αποκαλύψεις του 2015 για την Volkswagen και για το ειδικό παράνομο λογισμικό που είχε βάλει στα οχήματά της ώστε να εμφανίζουν χαμηλότερες εκπομπές τοξικών αερίων.

Σύμφωνα με την Stuttgarter Zeitung, το 2016 περίπου 25 νεαροί εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου σε διάφορες δοσολογίες, για διαστήματα αρκετών ωρών. Το πείραμα φέρεται να έγινε σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, στη Γερμανία. Επιπλέον ο EUGT φέρεται να είχε ζητήσει και άλλη μία έρευνα που προκαλεί σάλο: Πίθηκοι αναγκάστηκαν να εισπνεύσουν τοξικά αέρια που εκλύονταν από την εξάτμιση ενός Volkswagen με παράνομο λογισμικό.

Η εφημερίδα New York Times σημειώνει ότι τα πειράματα με τους πιθήκους έγιναν το 2014. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η μελέτη είχε ζητηθεί προς… υπεράσπιση των ντιζελοκινητήρων, μετά την καταγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι εκπομπές των αερίων από τις εξατμίσεις είναι καρκινογόνες.