5 Δεκέμβριος 2013, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:47

Huffington Post: Οι Έλληνες δίνουν μαθήματα για την υγεία και την καλή ζωή!

  • Η Ελλάδα τέταρτος φθηνότερος προορισμός στην Ευρώπη

Huffington Post: Οι Έλληνες δίνουν μαθήματα για την υγεία και την καλή ζωή!

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι αναμφίβολα αξιοθαύμαστος και η αξία του παραμένει αναλλοίωτη από το χρόνο.

Λαοί απ’ όλον τον κόσμο που επισκέπτονται τη χώρα μας επαινούν και θαυμάζουν τα μυστικά ευεξίας και μακροζωίας των Ελλήνων.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Huffington Post μοιράστηκε με τους αναγνώστες του τις συνήθειες του λαού μας που αποτελούν μάθημα ζωής για τους πολίτες όλου του κόσμου.

1. Ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στα λαχανικά, τις ελιές, τα υγιεινά λιπαρά και έλαια, το ψάρι, τις τροφές ολικής άλεσης και το κόκκινο κρασί (με μέτρο). Οι διατροφολόγοι πιστεύουν ότι αυτές οι συνήθειες έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμβάλλοντας στους χαμηλούς δείκτες καρδιοπάθειας, παχυσαρκίας, καρκίνου και άνοιας.

2. Κοιμόμαστε το μεσημέρι

Ακόμη και στα μικρά χωριά της χώρας, τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά το μεσημέρι ώστε να μπορούμε να πάρουμε έναν υπνάκο και να ξεκουραστούμε. «Ο μεσημεριανός ύπνος είναι αντίδραση και προσαρμογή στο ζεστό κλίμα», δηλώνει ο Δημήτρης Τριχόπουλος, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Ο μεσημεριανός ύπνος είναι μια απολαυστική συνήθεια. Κατά κάποιο τρόπο, κάνει τη μέρα να μοιάζει μεγαλύτερη σε διάρκεια.»

3. Έχουμε εποικοδομητικές απορίες

Η φιλοσοφία είναι παράδοση για τον ελληνικό λαό. Άνθισε στους Αρχαίους Χρόνους και επηρέασε τον πολιτισμό και τις ηθικές αξίες πολλών άλλων λαών.

4. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη φιλοξενία και τη γενναιοδωρία

Η φιλοξενία είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική ψυχή μέχρι και σήμερα. Ιστορικά, η προέλευση της ίδιας της λέξης αφορούσε στη θερμή υποδοχή των ταξιδιωτών, στους οποίους οι ντόπιοι προσέφεραν γεύμα και φαγητό. Σήμερα, χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε πράξη προσφοράς προς φίλους, συγγενείς και γνωστούς.

5. Έχουμε ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας

Στο νησί της Ικαρίας κατοικεί ένας από τους πιο υγιείς πληθυσμούς του κόσμου. Οι άνδρες του νησιού έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες από τους Αμερικανούς να ζήσουν ως τα 90 τους χρόνια και μάλιστα με καλύτερη υγεία. Παράλληλα, οι Ικαριώτες παρουσιάζουν πολύ χαμηλούς δείκτες κατάθλιψης και άνοιας. Ποιο είναι όμως το μυστικό τους για μακροζωία; Η απάντηση είναι τα φρέσκα και υγιεινά προϊόντα, ο καθαρός αέρας, η ξεκούραση, οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και ο καλός ύπνος.

6. Αφιερώνουμε χρόνο στις δραστηριότητες που αγαπάμε

Οι Έλληνες φημίζονται για τον αργό ρυθμό της καθημερινότητάς τους. Αυτό μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ημέρας.

7. Λέμε ιστορίες

Η παράδοση της ελληνικής μυθολογίας παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα. Μέσα από τις ιστορίες για τους θεούς και τους θνητούς, τα παιδιά διδάσκονται τη σοφία και τις ηθικές αξίες. Αυτές είναι που μας κάνουν να κατανοούμε τον κόσμο.
 
8. Περνάμε χρόνο στον καθαρό αέρα

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο ήλιος, οι πανέμορφες παραλίες και τα νησιά είναι αδύνατο να μας κρατήσουν κλεισμένους στα σπίτια μας. Τα οφέλη και οι θετικές επιδράσεις του φυσικού τοπίου αδιαμφισβήτητα συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία.

9. Μαζευόμαστε για να απολαύσουμε το καλό φαγητό

Αγαπάμε το φαγητό και αγαπάμε να βρισκόμαστε παρέα με φίλους και συγγενείς. Είναι φυσικό λοιπόν να μαζευόμαστε για να απολαύσουμε όλοι μαζί ένα καλό και νόστιμο γεύμα.

Πηγή: onmed.gr