28 Ιανουάριος 2018, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2018, 11:19

Το ελληνικό Προξενείο επιστρέφει στο «κτήριο Σεφέρη» στην Κορυτσά

  • Το ελληνικό Προξενείο επιστρέφει στο «κτήριο Σεφέρη» στην Κορυτσά
    To «κτήριο Σεφέρη» πριν την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής (φωτ.: Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς)

Εντός του 2018 αναμένεται να επιστρέψει το ελληνικό Γενικό Προξενείο στο «κτήριο Σεφέρη» στην Κορυτσά. Οι εργασίες αποκατάστασης του νεοκλασικού αρχοντικού, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και η επιστροφή του Προξενείου είναι προγραμματισμένη να γίνει εντός του έτους.

Το «κτήριο Σεφέρη» ονομάζεται έτσι λόγω της χρήσης του ως Γενικού Προξενείου, όταν υπηρέτησε ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης ως γενικός πρόξενος τη διετία 1936- 1937.

Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτήριο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο, στην αρχή του πεζόδρομου της πόλης, διακόσια μέτρα από τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό και κοντά σε άλλα κυβερνητικά κτήρια. Στο επιβλητικό αρχοντικό, με τη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα και τον κήπο με τις τριανταφυλλιές, στο οποίο βρισκόταν και η προξενική κατοικία, έφτασε από την Αθήνα ως διπλωμάτης τον Νοέμβριο του 1936 ο νεαρός Γιώργος Σεφεριάδης. Ο ποιητής έμεινε εκεί για δύο χρόνια και έγραψε κάποια σπουδαία ποιήματα.

Το ιστορικό κτήριο ανασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον ιατρό Μιχαήλ Τούρτουλη, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Αθήνα. Κατά την περίοδο του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα είχε χρησιμοποιηθεί για κρατικούς και κομματικούς σκοπούς, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε ως έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη. Το 1997 καταστράφηκε από πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Αλβανία. Το 1998 αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος, από τον τότε γενικό πρόξενο και σήμερα Πρέσβη ε.τ. Νίκο Βαμβουνάκη.

Η άδεια ανακατασκευής του κτηρίου εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και οι εργασίες άρχισαν τον Μάιο του επομένου έτους.

Το κτήριο έχει τρία επίπεδα και συνολική έκταση 650 τ.μ. Το κόστος ανακατασκευής του έργου έχει καλυφθεί με χορηγίες, σε είδος και σε χρήμα, από ελληνικές και ομογενειακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Γεώργιος Αλαμάνος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημασία της αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου: «Η ταχεία αποκατάσταση- ανακατασκευή του "κτηρίου Σεφέρη" ήταν επιβεβλημένη. Τούτο επειδή το κτίριο αυτό θα αποτελέσει μία εξαιρετικής ωραιότητας και θέσης "στέγη" του Γενικού μας Προξενείου, ταυτόχρονα δε και ένα σύμβολο του μεγάλου ενδιαφέροντός μας για την αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή της Κορυτσάς. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς με τις έγκαιρες αποφάσεις του άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου, με τρόπο μάλιστα ασυνήθιστο, μέσω δηλαδή χορηγιών. Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς, ελληνικές και ομογενειακές επιχειρήσεις, καθώς και τα διευθυντικά τους στελέχη, όχι μόνο για τις χορηγίες αλλά και για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν. Το έργο θα ολοκληρωθεί, και θα εγκαινιασθεί πιστεύω, εντός του έτους».

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.