27 Ιανουάριος 2018, 20:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2018, 20:22

Λεβέντης: Από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ

  • Λεβέντης: Από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ
    Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βασίλη Λεβέντη κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου για το Σκοπιανό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βασίλη Λεβέντη. Εξερχόμενος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μετά από 2 ώρες περίπου συνομιλιών με τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει.

»Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε τη διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία, πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα. Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι, είπα στον πρωθυπουργό, όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ.

»Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα "Macedonia Skopje".

»Οι Σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί. Εγώ και με το "Nova Makedonija" είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ' αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις. Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο Β. Λεβέντης.