26 Ιανουάριος 2018, 17:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2018, 17:39

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης παρέδωσε στην ΑΕΚ το χώμα της Παναγίας Σουμελά

  • Ο Γιώργος Ζαχαριάδης παρέδωσε στην ΑΕΚ το χώμα της Παναγίας Σουμελά
    Οι Σάββας Καλεντερίδης, Γιώργος Ζαχαριάδης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιώργος Λιάνης με τον πίνακα που περιέχει χώμα από τον Πόντο

Το πρώτο δώρο για το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, που θα λειτουργήσει στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ δέχτηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο μεγάλος υπερδρομέας Γιώργος Ζαχαριάδης, γνωστός και ως «Τ' εμόν ΑΕΚ», παρέδωσε έναν ιδιαίτερο πίνακα, ο οποίος ενσωματώνει με ειδική τεχνοτροπία τα κυριότερα ιστορικά και θρησκευτικά σύμβολα του Πόντου.

Στην καρδιά του Μονοκέφαλου Αετού, που ήταν το έμβλημα του κράτους της Σινώπης και 1700 χρόνια μετά του κράτους των Κομνηνών, βρίσκεται φυλαγμένο χώμα από την Αμάσεια, τη Σινώπη, την Αμισό, την Κερασούντα, την Τραπεζούντα, την Παναγία Σουμελά, τον Άγιο Γεώργιο τον Περιστερεώτα και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαζελώνα.

Το χώμα αυτό το έφερε ο «Τ' εμόν ΑΕΚ» από το ιστορικό ταξίδι που είχε κάνει ως δρομέας, τρέχοντας τη διαδρομή Παναγία Σουμελά Βερμίου - Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, εκπληρώνοντας ένα όνειρο ζωής. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρέλαβε τον πίνακα και ευχαρίστησε συγκινημένος τον Πόντιο υπερδρομέα, στον οποίον είπε ότι τους ενώνει η κοινή καταγωγή, από την Αργυρούπολη (Κιμισχανά) του Πόντου.