24 Ιανουάριος 2018, 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2018, 19:10

Χώρους ταφής αγνοουμένων υπέδειξε 95χρονη Τουρκοκύπρια λίγο πριν πεθάνει

  • Χώρους ταφής αγνοουμένων υπέδειξε 95χρονη Τουρκοκύπρια λίγο πριν πεθάνει
    Αγώνα δρόμου κάνουν ερευνητές στην Κύπρο για να ταυτοποιήσουν τα οστά των αγνοουμένων (φωτ.: ΕΡΑ / Katia Christodoulou)

Μια 95χρονη Τουρκοκύπρια έδωσε στοιχεία στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για ομαδικούς τάφους 36 αγνοουμένων και απεβίωσε λίγους μήνες μετά, δήλωσε σήμερα το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Πολ-Ανρί Αρνί, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας.

Ωστόσο, δεν ανέφερε στην ομιλία του ποια υπόθεση αφορούσε η μαρτυρία της γυναίκας αυτής. «Το 2015 η ΔΕΑ εντόπισε τα λείψανα 36 ατόμων, χάρη σε μια ηλικιωμένη μάρτυρα που ήταν 95 ετών», είπε ο Αρνί. Σημείωσε πως παρά τους όποιους φόβους, η ηλικιωμένη αποφάσισε να μιλήσει γιατί αισθάνθηκε πως αν δεν μιλούσε τη δεδομένη στιγμή, σύντομα θα πέθαινε «παίρνοντας μαζί της» αυτές τις σημαντικές πληροφορίες.

«Λίγους μήνες αφότου μας μίλησε και βρήκαμε τα λείψανα αυτών των 36 ατόμων, πράγματι απεβίωσε», πρόσθεσε ο Αρνί και σημείωσε ότι «πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν από πρώτο χέρι πού βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων, που παραμένουν άγνωστοι, έχουν ήδη πεθάνει. Οι μάρτυρες που είναι ακόμη ζωντανοί βρίσκονται σε βαθιά γεράματα. Δεν μας έχει μείνει άλλος χρόνος για να τους πείσουμε να μιλήσουν στη ΔΕΑ για το καλό όλων των οικογενειών που ακόμη αναζητούν τους αγαπημένους τους 55 και 44 χρόνια μετά που χάθηκαν τα ίχνη τους».

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ πρόκειται για δύο ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, που εντοπίστηκαν στον Τράχωνα. Τους χώρους υπέδειξε στη ΔΕΑ η 95χρονη Τουρκοκύπρια.

Και τα τρία μέλη της ΔΕΑ, που μίλησαν κατά την εκδήλωση όπου παρέστησαν ηγέτες και εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων, θρησκευτικοί ηγέτες ή εκπρόσωποί τους από τις δύο κοινότητες, πρεσβευτές ξένων χωρών και άλλοι επίσημοι, υπογράμμισαν τη σημασία του Προγράμματος Εκταφής, Ταυτοποίησης και Επιστροφής Λειψάνων Αγνοουμένων της Επιτροπής, που εφαρμόζεται από το 2006, και της συνέχισης στήριξής του τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής άποψης. Όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, από το σύνολο των 2.002 αγνοουμένων, η ΔΕΑ έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει και αναγνωρίσει τα λείψανα περίπου 900.

  • Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ.