24 Ιανουάριος 2018, 15:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2018, 16:17

Οι Πόντιοι της «Ρωμανίας» και του Παλλαλιακού ένωσαν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό

  • Οι Πόντιοι της «Ρωμανίας» και του Παλλαλιακού ένωσαν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό
    Αναμνηστική φωτογραφία από τον αγώνα για καλό σκοπό που δόθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2017 στη Στουτγάρδη (πηγή: Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία»)

Πώς μπορούν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας και ένα ποντιακό γλέντι να δώσουν χαρά στα παιδιά; Η απάντηση περνάει από τη… Στουτγάρδη, μιας και η γερμανική πόλη είναι αυτή που ένωσε τους Πόντιους της «Ρωμανίας» με τους Πόντιους της ομάδας του Παλλαλιακού. Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε ο χορός της νεολαίας της Ποντιακής Ένωσης Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία» στον οποίο συμμετείχαν οι καλλιτέχνες που συγκροτούν τον Παλλαλιακό, ενώ την επόμενη μέρα δόθηκε και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας.

Τα έσοδα και από τις δύο εκδηλώσεις προσφέρθηκαν σε ένα γερμανικό ίδρυμα και σε δύο σχολεία στην Ελλάδα, όλα για παιδιά με αναπηρίες.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια προσφορά από ελληνικό σωματείο», τόνισε η πρόεδρος του ιδρύματος Olgäle την ώρα που παρέλαβε την επιταγή, και υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα της ανιδιοτελούς προσφοράς από μετανάστες που μένουν στη Γερμανία.


Στο ίδρυμα Olgäle (πηγή: Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία»)

Στην Ελλάδα επελέγησαν το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κορδελιού και το 5ο Ειδικό Σχολείο Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης. Οι επιταγές παραδόθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τον γενικό γραμματέα της «Ρωμανίας» Δημήτρη Παπαγερίδη, το μέλος του ΔΣ του Παλλαλιακού Γιώργο Αηδονίδη, τον προπονητή της ομάδας Μιλτιάδη Ανδρεανίδη και τον τραγουδιστή Αλέξη Παρχαρίδη.

«Για εμάς, τους απογόνους των προσφύγων, όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν τις ίδιες ανάγκες. Τα παιδιά ανεξαρτήτως έθνους, θρησκείας, χρώματος είναι παντού το ίδιο, όπως και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι κοινές παντού. Γι’ αυτό και η βοήθεια πηγαίνει σε παιδιά και στις δύο χώρες», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαγερίδης.

Στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Στουτγάρδη οι λυράρηδες, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί και οι ποδοσφαιριστές συμμετείχαν αφιλοκερδώς, «κάτι που δείχνει πως η κοινωνική τους ευαισθησία είναι σε υψηλό επίπεδο», όπως τόνισε ο Μιλτιάδης Ανδρεανίδης. Από τη μεριά του ο Γιώργος Αηδονίδης, καρδιολόγος και γιατρός του Παλλαλιακού, υπογράμμισε ότι οι απόγονοι των προσφύγων έχουν ευαισθησίες που ξεπερνούν τις επαγγελματικές τους στοχεύσεις.


Οι δύο επιταγές για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κορδελιού και το 5ο Ειδικό Σχολείο Νέας Ευκαρπίας 
(πηγή: Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία»)

Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κορδελιού, το οποίο ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Θεσσαλονίκης, εγγράφονται παιδιά με αναπηρίες από 12 έως 16 ετών και φοιτούν μέχρι τα 22 τους χρόνια. Αντίστοιχα, στο 5ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας φοιτούν περίπου 50 παιδιά. Και οι δύο δομές θα πάρουν μια μικρή αλλά σημαντική ανάσα από την προσφορά των Ποντίων.

Στο σχολείο του Κορδελιού τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά εξοπλισμού.

«Με την κίνησή σας μας εμπνέεται να αγωνιστούμε και εμείς μέσα στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ιάκωβος Ιακωβίδης. Πολύτιμα, με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν τα ειδικά σχολεία, χαρακτήρισε τα χρήματα η υποδιευθύντρια και κοινωνική λειτουργός στο 5ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας Φωτεινή Παπαγερίδου.

Σε ανακοίνωσή της η Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία» ευχαριστεί τον κόσμο που αγκάλιασε τις εκδηλώσεις, Έλληνες και Γερμανούς, τους χορηγούς, τα ποντιακά σωματεία της Γερμανίας και όλους τους εκπροσώπους τους.

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ25
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2017
19:00
Από την Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία» και το Αθλητικό Σωματείο Ποντίων...