23 Ιανουάριος 2018, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2018, 23:26

Τα σχέδια της Ρωσίας για την κατάκτηση του Διαστήματος

  • Τα σχέδια της Ρωσίας για την κατάκτηση του Διαστήματος
    (Φωτ.: Roscosmos / Flickr)

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos, στο πλαίσιο ενός μεγαλεπήβολου διαστημικού προγράμματος, σχεδιάζει να εκτοξεύσει 150 δορυφόρους έως το 2025, να δημιουργήσει τον δικό της διεθνή διαστημικό σταθμό και να ξεκινήσει αποστολές στη Σελήνη με διαστημόπλοια νέας γενιάς. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το ρωσικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Glonass όσον αφορά τις εγγυήσεις της παγκόσμιας ασφάλειας και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Ο γενικός διευθυντής της Roskosmos Ιγκόρ Καμαρόφ αναφερόμενος σε μελλοντικές αποστολές στον Άρη, δήλωσε ότι για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, έχει δοθεί εντολή στις επιχειρήσεις του διαστημικού τομέα να σχεδιάσουν νέους πυραυλοκινητήρες με υλικά υψηλής τεχνολογίας.

Στο μεταξύ η Ρωσία προγραμματίζει το 2019 να ολοκληρώσει την δεύτερη φάση της κατασκευής του ρωσικού τμήματος του διεθνούς διαστημικού σταθμού (ISS) και να εντάξει σ’ αυτό τρεις νέες κάψουλες, δήλωσε ο γενικός σχεδιαστής των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων Γιεβγκένι Μάρκιν, επισημαίνοντας ότι «οι κάψουλες αυτές είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσουν την βάση για την δημιουργία ενός αυτοτελούς ρωσικού διαστημικού σταθμού».

Ο Γιεβγκένι Μάρκιν αναφέρθηκε επίσης και στο νέο διαστημόπλοιο «Federatsia», το οποίο θα μπορεί να προσγειωθεί στη Σελήνη με ακρίβεια επτά χιλιομέτρων.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του νέου διαστημοπλοίου είπε ότι η κάψουλα προσελήνωσης (σεληνάκατος), που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι 10 φορές, θα μπορεί να πραγματοποιήσει ομαλή προσγείωση με ακρίβεια έως επτά χιλιόμετρα, θα διασφαλίζει τη διάσωση του πληρώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Σελήνη σε περίπτωση ανάγκης και θα είναι αναβαθμισμένο ως προς τις ανέσεις για το πλήρωμα του.


(Φωτ.: Roskosmos / Flickr)

Στόχος του διαστημικού προγράμματος που αφορά τη Σελήνη είναι, σύμφωνα με τον Μίκριν, να πραγματοποιείται εξόρυξη και επεξεργασία σπάνιου ορυκτού πλούτου στις βάσεις που θα δημιουργηθούν. Το τελευταίας τεχνολογίας διαστημόπλοιο «Federatsia» θα μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στο διάστημα αλλά και στη Σελήνη. Το πλήρωμα του θα είναι έως τέσσερις κοσμοναύτες. Το διαστημόπλοιο θα μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά αυτόνομης πτήσης έως 30 ημέρες, ενώ στον διαστημικό σταθμό έως ένα χρόνο. Ανάλογα με τις τροποποιήσεις που θα γίνονται σ’ αυτό το διαστημόπλοιο θα μπορεί να έχει τέσσερις ή πέντε θέσεις επιβαινόντων. Το πρώτο διαστημόπλοιο «Federatsia», που θα κατασκευαστεί κατά 80% από σύνθετα υλικά, προγραμματίζεται να είναι έτοιμο έως το 2021.