23 Ιανουάριος 2018, 17:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2018, 16:54

Αντιπροσωπεία Τούρκων στον Κοντονή για την έκδοση των 8 στρατιωτικών

  • Αντιπροσωπεία Τούρκων στον Κοντονή για την έκδοση των 8 στρατιωτικών
    Ο Σταύρος Κοντονής (αριστερά) συνομιλεί με τον Μπιλάλ Ουτσάρ στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τον Τούρκο υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ τέθηκε το θέμα της δίκης στη χώρα μας των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην γείτονα χώρα κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, ο Σταύρος Κοντονής αποδέχθηκε την πρόσκληση του Μπιλάλ Ουτσάρ να μεταβεί στην Τουρκία.

Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον Μπιλάλ Ουτσάρ, η οποία από χθες βρίσκεται στην Αθήνα, συναντήθηκε σήμερα με ομάδα στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Παπασπύρου. Κατά τη συνάντηση αυτή τέθηκαν ζητήματα αρμοδιότητας των δύο υπουργείων Δικαιοσύνης, όπως και το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να κινηθεί η ηγεσία της γείτονας χώρας, προκειμένου να δικαστούν οι «8» στη χώρας μας.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Μπιλάλ Ουτσάρ είχε επαφή με τον Σταύρο Κοντονή. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση τέθηκε εκ νέου η αξίωση της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Ο Σ. Κοντονής, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε πως «η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινιστήκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία». «Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των αξιωματικών», είπε ο Σ. Κοντονής σημειώνοντας ότι «τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά». Επισήμανε ακόμη ότι «όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε: «Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

»Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία –αυτή ήταν η κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή– οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά».

Τέλος, ο Σταύρος Κοντονής αποκάλυψε ότι δέχθηκε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί τη γειτονική χώρα και την αποδέχθηκε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.