23 Ιανουάριος 2018, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2018, 13:44

Η σύνταξη μπορεί να κάνει κακό στην υγεία του εγκεφάλου

  • Η σύνταξη μπορεί να κάνει κακό στην υγεία του εγκεφάλου
    (Φωτ.: EPA / Igor Kovalenko)

Μπορεί οι περισσότεροι εργαζόμενοι να ανυπομονούν να βγουν στη σύνταξη, ωστόσο μια νέα βρετανική έρευνα τους συστήνει να μην… βιάζονται! Και αυτό διότι όσοι συνταξιοδοτούνται εμφανίζουν πιο γρήγορη μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, και ιδίως της μνήμης.

Για τις ανάγκες της έρευνας των επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Κολεγίου και του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου αναλύθηκαν στοιχεία για περίπου 3.400 δημόσιους υπαλλήλους που βγήκαν στη σύνταξη.

Για μια περίοδο έως 28 χρόνια (14 πριν και 14 μετά τη συνταξιοδότηση) οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υποβάλλονταν σε περιοδικά τεστ μνήμης. Αυτό που διαπιστώθηκε, και αποτελεί αντικείμενο της δημοσίευσης που έγινε στο European Journal of Epidemiology, είναι ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη ενός ανθρώπου μειώνεται σχεδόν 40% ταχύτερα από τη στιγμή που παίρνει σύνταξη.

Έτσι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι όταν κάποιος παύει να τροφοδοτεί το μυαλό του με ερεθίσματα, αυτό μπορεί να τον «εγκαταλείψει» ταχύτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης άνοιας. Όσο πιο νοητικά ενεργός παραμένει ένας ηλικιωμένος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών του.

Μάλιστα, η νέα μελέτη τονίζει ότι το να μένει ενεργό ένα μυαλό δεν έχει να κάνει μόνο με τα σταυρόλεξα, τα βιβλία ή την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, αλλά σχετίζεται και με τη συνεχή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό και οι ερευνητές συστήνουν στους ηλικιωμένους να εμπλέκονται σε ομάδες, όπως είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, και επιπλέον να τρώνε υγιεινά και να κόψουν το κάπνισμα. «Ακόμα και αν έχει προηγηθεί μια νοητικά απαιτητική καριέρα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ασπίδα για τον εγκέφαλο του συνταξιούχου αν αυτός απομονωθεί κοινωνικά και γίνει παθητικός», καταλήγουν οι ερευνητές.