23 Ιανουάριος 2018, 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2018, 08:14

Ερντογάν: Μας κατηγορούν για γενοκτονία, αλλά το τουρκικό έθνος υπέστη γενοκτονία

  • H DW θέτει το ερώτημα πού οδηγεί ο Ερντογάν την Τουρκία
    (Φωτ.: EPA)

Μπορεί ακόμα και Τούρκοι ακαδημαϊκοί, όπως ο Τανέρ Ακτσάμ, να συνεχίζουν να ψάχνουν –και τελικά να φέρνουν στη δημοσιότητα– ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την Τουρκία, εντούτοις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι Γενοκτονία των Αρμενίων δεν υπήρξε και μάλιστα τονίζει ότι το τουρκικό έθνος είναι αυτό που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη γενοκτονία του προηγούμενου αιώνα!

Μιλώντας την Κυριακή στο 5ο τοπικό συνέδριο της γυναικείας οργάνωσης του AKP που έγινε στην Προύσα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν οι Τούρκοι τελικά πνίγηκαν στην τυραννία, στην καταπίεση, στην αστάθεια και στις συγκρούσεις. «Μπορείτε να δείτε αυτή την πραγματικότητα όπου και αν κοιτάξετε στη βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια», συμπλήρωσε, και συνέχισε μιλώντας για προγόνους που δεν έχουν παρελθόν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως οι αποικιοκράτες.

Ερντογάν: Υπάρχουν κάποιοι που μας κατηγορούν δήθεν για γενοκτονία. Στην πραγματικότητα του τουρκικό έθνος είναι αυτό που έχει υποστεί γενοκτονία.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μίλησε για 2 εκατ. αμάχους που σκοτώθηκαν αποχωρώντας από τα Βαλκάνια, και για παρόμοιο αριθμό θυμάτων στον Καύκασο. «Ο αριθμός των ανθρώπων που χάσαμε σε αυτές τις σφαγές, οι οποίες αποτελούν την αιτία της μετατόπισης των Αρμενίων για την οποία μιλάνε συνεχώς, είναι πολλαπλάσιος από τους αριθμούς που αναφέρουν ως “γενοκτονία”», ανέφερε.

Μάλιστα, όπως τόνισε, οι Τούρκοι ως έθνος θάβουν τον πόνο στην καρδιά τους και δεν τον προπαγανδίζουν, γι’ αυτό και ξαφνιάζονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με ισχυρισμούς και με επιθέσεις. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, έχουμε απαντήσεις που θα δώσουμε σε όλους», σημείωσε.

Ερντογάν: Οι ισχυρισμοί των Αρμενίων αποτελούν υπόθεση της Ιστορίας και όχι της πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η χώρα του έχει δεσμευθεί και θα ανοίξει τα αρχεία της. «Υπάρχουν 1,7 εκατ. έγγραφα μόνο στα αρχεία του Γενικού Επιτελείου. Το 1 εκατ. έχει ανοίξει και μελετηθεί», υπογράμμισε και τόνισε ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για την τουρκική πρόταση.