22 Ιανουάριος 2018, 20:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2018, 19:29

Σπείρα έκλεβε καντήλια, θυμιατά και σταυρούς από νεκροταφεία της Αττικής

  • Αυτοκτονία 14χρονης Μοσχάτο: Στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες του 43χρονου

Σπείρα που έκλεβε χάλκινα αντικείμενα από κοιμητήρια σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Λαυρεωτικής. Ειδικότερα συνελήφθησαν κοντά στο Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών ένας 56χρονος, μια 55χρονη και ένας Αλβανός, 42 ετών, μέλη της σπείρας, ενώ αναζητούνται συνεργοί τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε πλήθος μπρούτζινων καντηλιών, ανθοστηλών, σταυρών και θυμιατών, που είχαν κλαπεί, καθώς και ένα σφυρί και μία σπάτουλα, που χρησιμοποιούσαν για να αφαιρέσουν τα αντικείμενα από τα μνήματα. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα τα είχαν αφαιρέσει από το κοιμητήριο της Παιανίας.

Όπως διαπιστώθηκε, από τον Απρίλιο του 2017 οι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα. Ως προς τον τρόπο δράσης, οι συλληφθέντες, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, πήγαιναν σε κοιμητήρια και κατόπτευαν το χώρο, υπολογίζοντας το πλήθος και την αξία των μπρούτζινων καντηλιών, ανθοστηλών, σταυρών και θυμιατών των μνημάτων. Στη συνέχεια, το ίδιο ή το επόμενο βράδυ, αφαιρούσαν τα αντικείμενα, αφού προηγουμένως διαπίστωναν ότι δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο των κοιμητηρίων.

Για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για να μην εντοπίζονται εύκολα από τις Αρχές. Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί δύο περιπτώσεις, όπου αφαίρεσαν από μνήματα του κοιμητηρίου Λαυρίου 94 μπρούτζινα καντήλια και ανθοδοχεία, ενώ από μνήματα του κοιμητηρίου Κερατέας 50 καντήλια και πλήθος χάλκινων ανθοδοχείων.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι οι συλληφθέντες έχουν διαπράξει δεκάδες παρόμοιες κλοπές που δεν έχουν καταγγελθεί.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο ΙΧ αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο μπρούτζινοι σταυροί, 16 μπρούτζινες ανθοστήλες και 65 μπρούτζινα καντήλια. Σημειώνεται ότι ο 56χρονος και η 55χρονη είχαν συλληφθεί και κατά το παρελθόν από αστυνομικούς του ΤΑ Θηβών για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων.