22 Ιανουάριος 2018, 17:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2018, 17:13

Όσο περισσότερο κολλάνε οι έφηβοι σε μια οθόνη, τόσο πιο δυστυχισμένοι είναι

  • Όσο περισσότερο κολλάνε οι έφηβοι σε μια οθόνη, τόσο πιο δυστυχισμένοι είναι
    (Φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Αντιστρόφως ανάλογος του χρόνου που περνάει μπροστά από μια οθόνη ένας έφηβος είναι ο δείκτης ευτυχίας του, αλλά ούτε η πλήρης αποχή από κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές φέρνει την ευτυχία. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε μια νέα έρευνα, με τους Αμερικανούς ψυχολόγους να σημειώνουν ότι τα μάτια των νέων που είναι κολλημένα συνέχεια σε μια οθόνη είναι σαφώς πιο δυστυχισμένα.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι πιο ευτυχισμένοι είναι όσοι έφηβοι χρησιμοποιούν οθόνες σχεδόν μία ώρα τη μέρα. Μετά τη μία ώρα χρήσης αργά αλλά σταθερά αυξάνεται η έλλειψη πραγματικής ικανοποίησης.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Σαν Ντιέγκο και της Τζόρτζια που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας Emotion ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1 εκατ. έφηβους. Η ανάλυση έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι νέοι που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη νιώθουν λιγότερο ευτυχισμένοι σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που περνούν περισσότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα, όπως αθλητικές δραστηριότητες, ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών, βόλτες με φίλους κ.ά.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που επίσης έχουν δείξει ότι η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και γενικότερα των οθονών, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων. «Το κλειδί για τη χρήση των ψηφιακών μέσων είναι η περιορισμένη χρήση τους», δήλωσε η επικεφαλής των ερευνητών, η καθηγήτρια Ψυχολογίας Τζιν Τουέντζ. Ακόμα, πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός της χρήσης τους, το πολύ στις δύο ώρες ημερησίως.

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συμβεί στη ζωή των εφήβων μετά το 2012 είναι η αύξηση του χρόνου που σπαταλούν στα διάφορα ψηφιακά μέσα με οθόνη, ιδίως στα smartphone, έναν πολύτιμο χρόνο που χάνουν από τον ύπνο, τις φιλίες τους και την άσκησή τους.