22 Ιανουάριος 2018, 16:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2018, 23:29

Σεισμό θα φέρουν τα ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία που ανακάλυψε ο Τανέρ Ακτσάμ

  • Σεισμό θα φέρουν τα ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία που ανακάλυψε ο Τανέρ Ακτσάμ
    Τανέρ Ακτσάμ (φωτ.: horizonweekly.ca)

Ο κοινωνιολόγος, ιστορικός και συγγραφέας Τανέρ Ακτσάμ είναι ο πρώτος Τούρκος ακαδημαϊκός που τόλμησε να χρησιμοποιήσει δημόσια τον όρο «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων. «Επικηρυγμένος» από την Άγκυρα, σήμερα ζει στις ΗΠΑ και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασαχουσέτης, στην έδρα για την έρευνα και τη διδασκαλία της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Τον Μάρτιο αναμένεται να κυκλοφορήσει το καινούργιο του βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει νέες αποκαλύψεις για τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Killing Orders: Talat Pasha’s Telegrams and the Armenian Genocide («Εντολές δολοφονίας: Τα τηλεγραφήματα του Ταλαάτ Πασά και η Γενοκτονία των Αρμενίων») είναι ο τίτλος του έργου.

Δημοσίευμα του History News Network, της πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, αναφέρει ότι στο βιβλίο περιλαμβάνονται ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τον κεντρικό ρόλο της οθωμανικής κυβέρνησης στον αφανισμό του αρμενικού πληθυσμού. Επιπλέον αποδεικνύεται ότι οι εντολές δολοφονίας δόθηκαν από Ταλαάτ Πασά, τον υπουργό Εσωτερικών μετά την επικράτηση των Νεότουρκων.

Ο Τανέρ Ακτσάμ, τον οποίο οι New York Times έχουν χαρακτηρίσει «Σέρλοκ Χολμς της Γενοκτονίας των Αρμενίων», βρήκε τα ντοκουμέντα σε ένα ιδιωτικό αρχείο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αποδομούν την πολιτική άρνησης της σημερινής Τουρκίας καθώς αποδεικνύουν με ιστορικά ντοκουμέντα ότι υπήρξε γενοκτονία. «Πολλές τουρκικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι αυτά τα ντοκουμέντα δεν θα εντοπίζονταν ποτέ», σημείωσε ο Τανέρ Ακτσάμ, και υποστήριξε ότι όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του θα προκαλέσουν «σεισμό στο πεδίο των μελετών για τη Γενοκτονία».

Το 2015 στο έργο που ο Τανέρ Ακτσάμ συνυπογράφει με τον Ουμίτ Κουρτ η έρευνα εστιάζει στο πολυσυζητημένο θέμα της λεηλασίας των αρμενικών περιουσιών· τίτλος του The spirit of the laws: The Plunder of Wealth in the Armenian Genocide («Το πνεύμα των νόμων: Η λεηλασία του πλούτου στη Γενοκτονία των Αρμενίων»). Επιπλέον, ένα άρθρό του που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση όταν δημοσιεύτηκε στο Armenian Weekly ήταν για την παραχάραξη της Ιστορίας στα τουρκικά σχολικά βιβλία.