22 Ιανουάριος 2018, 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2018, 11:36

Η μητέρα του Πόντιου κοσμοναύτη αποκαλύπτει: Είπε ότι θα γίνει σαν τον Γκαγκάριν, και τα κατάφερε!

  • Θεσσαλονίκη: Μαθητές «γνωρίζουν» τον Πόντιο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσιχίν-Γραμματικόπουλο
    (Φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

«Η μάνα εν’ κρύον νερόν» λένε οι στίχοι που έγραψε ο Γιάννης Βλασταριάδης (Τσανάκαλης), και αυτός είναι κατά πολλούς ο ύμνος στην Πόντια μάνα. Και μπορεί να μην γνωρίζουμε αν ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος το τραγούδησε στη μητέρα του, γνωρίζουμε όμως ότι φρόντισε να είναι στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στη Σίνδο, για τα 80ά γενέθλια της.

Πλέον, και μετά τη στάση του στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πόντιος κοσμοναύτης βρίσκεται στη Μόσχα.

«Έγινα 80 ετών και ήρθε ο γιος μου από τη Ρωσία για να με δει και να γιορτάσουμε μαζί», είπε στον ρ/σ Πρακτορείο η Μικρούλα Γραμματικοπούλου-Γιουρτσίχινα, και πρόσθεσε ότι κάθε φορά που εκείνος φεύγει για αποστολή στο διάστημα, εκείνη είναι κυριευμένη από το φόβο και παρακαλεί τον Θεό να επιστρέψει γερός κοντά της. «Ακόμα και από το διάστημα μου τηλεφωνεί συνεχώς, έχουμε συχνή επικοινωνία, τον ακούω πεντακάθαρα και αυτό με καθησυχάζει λίγο», σημειώνει.

Μετά την πέμπτη του αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο γιος της Μικρούλας Γραμματικοπούλου-Γιουρτσίχινα και του Νικολάι Γιουρτσίχιν, μέλος της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos, συμπλήρωσε 673 μέρες στο διάστημα και είναι έβδομος στην παγκόσμια κατάταξη των αστροναυτών και κοσμοναυτών όλων των εποχών.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Βατούμ της Γεωργίας και το 1983 αποφοίτησε από το Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας έχοντας ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. «Τι να σας πω; Ο γιος μου, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, από 5 ετών έλεγε ότι ήθελε να γίνει κοσμοναύτης. Όλη του τη ζωή αυτό έλεγε, και όταν σκοτώθηκε ο Γιούρι Γκαγκάριν είπε ότι θα γίνει σαν κι εκείνον. Τελικά τα κατάφερε», κατέληξε η μητέρα του.