22 Ιανουάριος 2018, 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2018, 09:29

Eurogroup: Κλείνει σήμερα η τρίτη αξιολόγηση

  • Eurogroup: Κλείνει σήμερα η τρίτη αξιολόγηση
    (Φωτ.: EPA / Nigel Roddis)

Αισιοδοξία ότι το σημερινό Eurogroup θα συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και θα ανάψει το πράσινο φως για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων επικρατεί στις Βρυξέλλες. Την περασμένη Παρασκευή, το EuroWorking Group (EWG) εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί.

Εάν πράγματι, σήμερα, κλείσει η αξιολόγηση, η πρώτη υποδόση θα αποδεσμευτεί το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πως το το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων ανέρχεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εκταμιευθεί σε πάνω από μία υποδόσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα ταμειακό απόθεμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τη μετα-Μνημονιακή εποχή.

Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει το ελληνικό ζήτημα στο εξής. Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται πως μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με ορίζοντα τη λήψη πολιτικών αποφάσεων τον Ιούνιο.