21 Ιανουάριος 2018, 14:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2018, 13:11

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι μπήκαν στο Αφρίν – Διαψεύδουν οι Κούρδοι

  • Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι μπήκαν στο Αφρίν – Διαψεύδουν οι Κούρδοι
    (Φωτ.: Anadolu Agency)

Για προέλαση των Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας, κατά τη δεύτερη ημέρα της ευρείας επιχείρησής τους εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο τουρκικός στρατός και οι αντάρτες που τον στηρίζουν εισήλθαν στο Αφρίν σήμερα το πρωί στις 11:05 από το μεθοριακό χωριό Γκιουλμπαμπά που βρίσκεται στην τουρκική επαρχία Κιλίς.

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες προελαύνουν στην περιοχή Αφρίν μαζί με Σύρους αντάρτες που έχει εκπαιδεύσει η Άγκυρα. Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ούτε ο αριθμός των μαχητών, ούτε οι στόχοι τους.

«Η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας διεξάγεται όπως προβλεπόταν, η χερσαία επιχείρηση έχει ξεκινήσει», επεσήμανε σε σημερινή του ανακοίνωση ο τουρκικός στρατός και έκανε λόγο για 153 κουρδικούς στόχους που έχουν πληγεί. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να δημιουργηθεί «μια ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας.

Διαψεύδουν οι Κούρδοι
Ωστόσο εκπρόσωπος της YPG διέψευσαν τους ισχυρισμούς των Τούρκων, τονίζοντας ότι οι Κούρδοι μαχητές τους απώθησαν. Ο Μπιρούσκ Χασάκα δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις απωθήθηκαν έπειτα από σφοδρές μάχες με ομάδες των Σύρων ανταρτών. Άλλος αξιωματούχος της YPG, ο Νούρι Μαχμούντι, επεσήμανε ότι «όλες οι χερσαίες επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον της Αφρίν έχουν μέχρι στιγμής απωθηθεί και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν».

Σε επικοινωνία με τη Δαμασκό μέσω Ρωσίας
Την ώρα που η επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Άγκυρα διατηρεί επαφή με τη Δαμασκό με τη μεσολάβηση της Μόσχας, όπως δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Επικοινωνούμε με τη συριακή κυβέρνηση με τη μεσολάβηση της Μόσχας. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός μαζί με τις δικές μας μονάδες μπήκαν στην Αφρίν. Η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις όσον αφορά αυτήν την επιχείρηση. Οι ανησυχίες του Ιράν διευθετώνται» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV. Υποστήριξε ακόμα ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της τουρκικής πόλης Κιλίς από τους Κούρδους της Συρίας σήμερα. «Έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του Κιλίς. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, δεν υπάρχουν νεκροί», είπε.

Σύμφωνα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην περιοχή όπου είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων βρίσκονται 6.000-10.000 «τρομοκράτες». Η συριακή κυβέρνηση, πάντως, έχει καταδικάσει σθεναρά τις τουρκικές επιχειρήσεις στο Αφρίν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.