21 Ιανουάριος 2018, 11:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2018, 10:26

Χαλάρωση της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο ζητούν Γερμανοί οικονομολόγοι

  • Γαλλία: Δύσκολη μια πιθανή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό
    (Φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Με έγγραφό του το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, του οποίου προΐσταται ο άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ Μάρτσελ Φράτσερ, τάσσεται υπέρ της «χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου».

«Θα πρέπει να εξεταστεί επίσης συγκεκριμένα και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να μεγαλώσει το περιθώριο κινήσεων των κυβερνήσεων», αναφέρεται.

Το έγγραφο του DIW έφτασε στην εφημερίδα Berliner Morgenpost, η οποία δημοσιεύει χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Μάλιστα, οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών συστήνουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, τον «περιορισμό της γραφειοκρατίας, φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση των επενδύσεων».

Παράλληλα, από την έρευνα που αναφέρει το έγγραφο αποδεικνύεται ότι «η σκληρή πολιτική λιτότητας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση μιας χώρας, εάν ταυτόχρονα τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, κάτι δηλαδή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη. Οι ουσιαστικοί στόχοι της πολιτικής της λιτότητας στην περίπτωση αυτή δεν θα επιτύχουν».

Ως απόδειξη των παραπάνω οι ερευνητές του DIW επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «οι οικονομικές επιδόσεις της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, δέκα χρόνια μετά από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης, δεν έχουν φτάσει ακόμα στα αρχικά επίπεδα».