19 Ιανουάριος 2018, 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2018, 20:39

Τσίπρας για Σκοπιανό: Δεν είναι μόνο το όνομα το πρόβλημα

  • Τσίπρας για Σκοπιανό: Δεν είναι μόνο το όνομα το πρόβλημα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε λύση στο θέμα της ονομασίας στην πΓΔΜ, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ενώπιον των μελών της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως δεν είναι μόνο το όνομα της γειτονικής χώρας που συνιστά το πρόβλημα.

Με αυτόν τον τρόπο τονίζεται η ελληνική επιδίωξη για αλλαγές στο σύνταγμα της πΓΔΜ, στα σημεία από τα οποία πηγάζει ο αλυτρωτισμός έναντι της Ελλάδας. «Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων...μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος αν τελικά επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό και επιτέθηκε σε όσους επιδίδονται σε ακραίες θέσεις ή ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στα συλλαλητήρια. Δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που «δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κος Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωση». Του καταλόγισε ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται: «Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια».