19 Ιανουάριος 2018, 16:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2018, 16:22

Ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ αδειάζει τον διαπραγματευτή για το όνομα και δηλώνει «Μακεδόνας»

  • Ντιμιτρόφ: Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών
    Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα ότι στα Σκόπια η κυβέρνηση Ζάεφ δίνει μάχη με την αντιπολίτευση, και θέλοντας να κατεβάσει τους τόνους που… εκτοξεύτηκαν μετά τις δηλώσεις και τη σκληρή γραμμή του διαπραγματευτή Βάσκο Ναουμόφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ ουσιαστικά αδειάζει τον εκπρόσωπο της χώρας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Έγιναν για εσωτερική κατανάλωση», απάντησε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναφερόμενος στις δηλώσεις του διαπραγματευτή ο οποίος μετά το πέρας των συνομιλιών είπε ότι οι προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση». Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, που έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, οι δηλώσεις έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση», αλλά υπογράμμισε ότι δημιουργούν πρόβλημα από τη στιγμή που ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αποκάλυψε ακόμα ότι γίνονται προσπάθειες ώστε σύντομα να υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών πΓΔΜ και Ελλάδας, και τόνισε ότι η επικοινωνία του με τον Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτή και ειλικρινής. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η λύση στο όνομα είναι ευκαιρία ώστε η χώρα να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και ευκαιρία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για τις ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η Αθήνα ενδιαφέρεται να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός «μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της πΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε, «ήμασταν και θα είμαστε Μακεδόνες».