19 Ιανουάριος 2018, 15:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2018, 14:57

Ψυχολογικά βασανιστήρια, ξύλο και ασιτία στο σπίτι της φρίκης στην Καλιφόρνια

  • Ψυχολογικά βασανιστήρια, ξύλο και ασιτία στο σπίτι της φρίκης στην Καλιφόρνια
    Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του εισαγγελέα Μάικ Χέστριν για το «σπίτι της φρίκης». Δεξιά οι φωτογραφίες του Ντέιβιντ και της Λουίζ Τέρπιν (φωτ.: EPA / Andrew Gombert)

Αθώοι για τις κατηγορίες του βασανισμού, της κακοποίησης και της παράνομης φυλάκισης των 13 παιδιών τους δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου ο Ντέιβιντ και η Λουίζ Τέρπιν, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τα όσα συνέβαιναν στο «σπίτι της φρίκης» στο Πέρις της Καλιφόρνιας. Ο εισαγγελέας της κομητείας Ρίβερσαϊντ περιέγραψε σκηνές βγαλμένες από την ταινία Κυνόδοντας: τα παιδιά ζούσαν δεμένα, πεινασμένα ενώ οι γονείς έτρωγαν μπροστά τους φαγητά που δεν τους επέτρεπαν να δοκιμάσουν, δεν είχαν βασική ιατρική φροντίδα –δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο–, ενώ τους επιτρεπόταν να κάνουν μπάνιο μόλις μία φορά το χρόνο.

Τα παιδιά είπαν στις Αρχές ότι οι γονείς τους άρχισαν να τα δένουν πριν από χρόνια ως τιμωρία, αρχικά με σκοινιά. Όταν ένα από αυτά κατάφερε να λυθεί, τότε τα σκοινιά αντικαταστάθηκαν από αλυσίδες και λουκέτα.

«Συχνά δεν τα άφηναν ελεύθερα ούτε καν για να πάνε στην τουαλέτα. Αν τα παιδιά έπλεναν τα χέρια τους πάνω από τους πήχεις, τα κατηγορούσαν ότι έπαιζαν με το νερό και τα έδεναν». Η ποινή για αυτό το “αδίκημα” περιλάμβανε ξυλοδαρμό ή ακόμη και πνιγμό», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Μάικ Χέστριν.


Ο Ντέιβιντ και η Λουίζ Τέρπιν κατά την ακρόασή τους από το δικαστήριο (φωτ.: EPA / Terry Pierson / Pool)

Ακόμα, όμως, και όταν τα παιδιά δεν ήταν δεμένα, ήταν κλεισμένα σε διαφορετικά δωμάτια, χωρίς να τους επιτρέπεται να παίζουν. «Δεν τους επέτρεπαν να έχουν παιχνίδια, αν και στο σπίτι βρέθηκαν πολλά μέσα στα κουτιά τους, χωρίς να έχουν ανοιχτεί ποτέ», τόνισε ο εισαγγελέας. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει και σεξουαλική κακοποίηση.

Αν και το σπίτι της οικογένειας Τέρπιν είχε δηλωθεί ως ιδιωτικό σχολείο, τα παιδιά δεν έχουν βασικές γνώσεις. Για παράδειγμα, δεν έχουν ιδέα τι είναι τα φάρμακα ή η αστυνομία.

Τα 12 παιδιά, ηλικίας έως 29 ετών, είναι σοβαρά υποσιτισμένα και πάσχουν από μυϊκή ατροφία και ελλιπή ανάπτυξη. Κάποια έχουν νοητική υστέρηση και βλάβες στο νευρικό τους σύστημα εξαιτίας της ακραίας και παρατεταμένης κακοποίησης. Μόνο το δίχρονο παιδί της οικογένειας Τέρπιν φαίνεται να μην έχει υποστεί βασανιστήρια και να έχει τραφεί σωστά. «Αγόραζαν πίτες, μηλόπιτες, κολοκυθόπιτες τις οποίες άφηναν στον πάγκο της κουζίνας και άφηναν τα παιδιά να τις κοιτάνε, αλλά όχι να τις φάνε», εξήγησε ο Μάικ Χέστριν. Χαρακτηριστικό του υποσιτισμού των παιδιών είναι ότι το 12χρονο της οικογένειας είχε το μέσο βάρος ενός 7χρονου, ενώ η 29χρονη κόρη ζυγίζει μόλις 40 κιλά.


Το σπίτι της οικογένειας Τέρπιν στο Πέρις της Καλιφόρνιας (φωτ.: EPA / Andrew Gombert)

Το κουβάρι για το «σπίτι της φρίκης» ξεκίνησε να ξετυλίγεται όταν η 17χρονη κόρη σκαρφάλωσε από το παράθυρο, το έσκασε και κατάφερε να καλέσει την αστυνομία. Το σχέδιο απόδρασης το κατέστρωνε εδώ και δύο χρόνια. Μαζί της έφυγε και ένα από τα αδέρφια της, το οποίο ωστόσο τρόμαξε και γύρισε πίσω.

Οι γονείς εάν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν με έως και 94 χρόνια κάθειρξη ο καθένας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πιθανό να απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες.