19 Ιανουάριος 2018, 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2018, 12:13

Με τις φορεσιές της Νέας Βύσσας ο «Ορφέας» κατέκτησε τη Φλόριντα (βίντεο)

Μπορεί σε κάποιους η απόσταση από τον Έβρο, και συγκεκριμένα από τη Νέα Βύσσα, μέχρι το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών να φαντάζει μεγάλη, ωστόσο οι ελληνικές φορεσιές, οι χοροί και τα τραγούδια κατάφεραν κυριολεκτικά να την εκμηδενίσουν. Ο «Ορφέας» του Σικάγο (Orpheus Hellenic Folklore Society) συνεργάστηκε με την ερευνήτρια της θρακιώτικης παράδοσης Ελένη Φιλιππίδου που βρίσκεται στην Αθήνα, και μαζί κέρδισαν πρώτη θέση στο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών 2018 (Hellenic Dance Festival) που διοργανώθηκε στη Φλόριντα.

Κάπως έτσι η Νέα Βύσσα πήρε ένα από τα χρυσά στο φεστιβάλ, μιας και ο «Ορφέας» διακρίθηκε με τις γυναικείες φορεσιές.

Στο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών της μητρόπολης Ατλάντας, το οποίο διοργανώνεται από το 2000, φέτος έγινε από τις 12 έως τις 15 Ιανουαρίου και συμμετείχαν 1.300 νέοι και νέες εκπροσωπώντας 43 συγκροτήματα από τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Ο «Ορφέας», και συγκεκριμένα το χορευτικό συγκρότημα «Νέα Γενιά», χρησιμοποίησε φορεσιές από την προσωπική συλλογή της Ελένης Φιλιππίδου –η οποία έχει καταγωγή από τη Βύσσα–, και εκτός από την πρώτη θέση στην κατηγορία της ενδυμασίας, κέρδισε την πρώτη θέση στο τραγούδι και τη δεύτερη στην κατηγορία των χορών.

«Τι μπορώ να πω εκτός από ένα μεγάλο μπράβο. Τα παιδιά ντύθηκαν μόνα τους και τα κατάφεραν αρκετά καλά θαρρώ, μιας και δεν είχαν καθόλου επαφή με τη φορεσιά», έγραψε στο Facebook η Ελένη Φιλιππίδου, η οποία κάλεσε το κοινό να… αγνοήσει τις σαρακατσάνικες φορεσιές ενδιάμεσα, αφού η πολυπλοκότητα της φορεσιάς έκανε δύσκολο το να ντυθούν μέσα σε δύο ώρες συνολικά 17 κορίτσια.

Η πρώτη επαφή του «Ορφέα» τόσο με την Ελένη Φιλιππίδου όσο και με τη Νέα Βύσσα ήταν σε σεμινάριο που είχε γίνει στον Καναδά. Έτσι, η διάκριση του σωματείου στο φεστιβάλ αποκτά περισσότερη αξία, καθώς η διάκριση βασίζεται στο συνδυασμό της φορεσιάς και της παρουσίασής της μέσα από το τραγούδι και το χορό.