19 Ιανουάριος 2018, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2018, 11:41

Νέες απειλές της Τουρκίας για το Προσφυγικό – Το συνδέει με την ένταξη στην ΕΕ

  • Νέες απειλές της Τουρκίας για το Προσφυγικό – Το συνδέει με την ένταξη στην ΕΕ
    Ο Ομέρ Τσελίκ στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου της Κομισιόν (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

«Όχι» σε οποιαδήποτε πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφορετική από την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, θα πει η Άγκυρα σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ που προειδοποίησε ότι με δεδομένη την κατάσταση η χώρα του δεν έχει λόγο να τηρήσει τη συμφωνία με την Ένωση για τους μετανάστες. «Μια προνομιακή εταιρική σχέση ή ανάλογες προσεγγίσεις δεν τις παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας. Δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία κάτι τέτοιο», τόνισε ο Τσελίκ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Όπως και να αποκαλείται, προνομιακή εταιρική σχέση ή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, μια τέτοια πρόταση δεν θα την εξετάσει καν η Τουρκία», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν να σημειωθεί πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν αλλού, κάνοντας λόγο για την πιθανότητα μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ.

Ο Τσελίκ από την πλευρά του κατήγγειλε ότι η ΕΕ δεν τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία «δεν λειτουργεί καλά», δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ουσιαστικά η Τουρκία δεν έχει λόγο να εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία αυτή», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.