18 Ιανουάριος 2018, 23:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2018, 22:40

Στόλτενμπεργκ: Χωρίς η λύση του ονόματος, η πΓΔΜ δεν μπαίνει στο NATO

  • Ζάεφ: Δεν είναι δυνατόν να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM
    Ο Ζόραν Ζάεφ (δεξιά) με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτ. αρχείου: NATO)

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ διεμήνυσε πως εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, η πΓΔΜ δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί η χώρα στο NATO, παρά μόνο εάν λύσει το ζήτημα του ονόματος».

»Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, πρώτα στην Σύνοδο Κορυφής του NATO στο Βουκουρέστι το 2008, το επαναλάβαμε στην Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014 και στην Βαρσοβία το 2016. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει "σχέδιο Β" για να μπει η χώρα στο NATO , δεν υπάρχει τρόπος να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος», ανέφερε ο γ.γ. του NATO σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είναι σημαντικό να έχετε φιλοδοξίες. Είναι ενθαρρυντική η αποφασιστικότητα της χώρας σας να δώσει ώθηση στην πορεία ένταξης στο NATO και πραγματικά έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Όμως συγχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να είστε ρεαλιστές και να αντιληφθείτε ότι το NATO λαμβάνει τις αποφάσεις του με ομοφωνία και εάν ένα κράτος εμποδίσει με την ψήφο του μία απόφαση, τότε δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση. Αυτό που κάνει πιο δύσκολη την ένταξή σας, είναι να στηρίζεστε στην ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχετε επιλύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί ξανά και ξανά ότι πρέπει πρώτα να λύσετε το ζήτημα αυτό και ελπίζω ότι θα μπορέσετε να λύσετε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα χαιρέτισε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου όταν αγνοείται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) στην προσφυγή της πΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΔΧ είναι νομική και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ αποφασίζει με βάση την αρχή της ομοφωνίας. «Δεν θα ήμουν ειλικρινής απέναντί σας αν άφηνα να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του θέματος του ονόματος» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την επίσκεψη του γ.γ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ως καθοριστική, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί πραγματική ενθάρρυνση και στήριξη για τις προσδοκίες ότι το 2018 θα είναι μια ιστορική χρονιά για την πΓΔΜ, αλλά και για όλη την περιοχή, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Βάσκο Ναουμόφσκι, περί δυσαρέσκειας για τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς για πιθανές ονομασίες της πΓΔΜ, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κράτησε αποστάσεις. Κύκλοι του ανέφεραν πως δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια οι εν λόγω προτάσεις, πριν γίνει διεξοδική ανάλυση και πριν η ηγεσία της χώρας οικοδομήσει θέση επί αυτών.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.