18 Ιανουάριος 2018, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2018, 15:29

Με αυθεντικά «υλικά» η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου Ε’ στη Δήλο

  • Με αυθεντικά «υλικά» η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου Ε’ στη Δήλο
    Ανάσυρση και ταξινόμηση αρχιτεκτονικών μελών με γερανό, τον Οκτώβριο του 2017 (φωτ.: Α. Ευσταθόπουλος)

Η Στοά του Φιλίππου Ε’ είναι ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου. Βρίσκεται στα νότια του τεμένους του Ιερού του Απόλλωνα και ορίζει μαζί με τη Νότια Στοά την Ιερά Οδό η οποία καταλήγει στα Προπύλαια. Αν και το κτήριο διατηρείται μόλις στο επίπεδο του θεμελίου, εντούτοις σώζονται διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη του, γεγονός που επιτρέπει στους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στην αναστήλωσή του με αυθεντικά «υλικά».

Στο τέλος του 2017 ολοκληρώθηκαν οι τρεις φάσεις των προκαταρκτικών εργασιών στο σημαντικό ανάθημα του βασιλιά της Μακεδονίας στο ιερό νησί του Απόλλωνα.

Το πρόγραμμα αναστήλωσης, συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, θα κρατήσει τρία χρόνια. Υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Το ευρυμέτωπο οικοδόμημα που είναι χτισμένου εξ ολοκλήρου από μάρμαρο ανεγέρθηκε στα τέλη του 3ου, αρχές του 2ου αι. π.Χ.


(Φωτ.: Α. Ευσταθόπουλος)

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν περίπου 900 αρχιτεκτονικά μέλη της Στοάς, τα οποία ταυτίστηκαν και ταξινομήθηκαν προσωρινά από εξειδικευμένο προσωπικά με τη χρήση μεγάλου τηλεσκοπικού γερανού. Επίσης καταγράφηκαν περίπου 300 μέλη που βρέθηκαν σε δύο περιοχές κοντά στο λιμάνι, ενώ στο πλαίσιο του έργου ξεκίνησε και η τρισδιάστατη αποτύπωση των θραυσμένων αρχιτεκτονικών μελών που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να κατασκευαστούν τα συμπληρώματα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει ότι οι εργασίες για την αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου Ε’ θα συνεχιστούν με εντατικό ρυθμό μέσα στο 2018, «στοχεύοντας στην αναβάθμιση του ιδιαίτερου και ευαίσθητου χώρου της Δήλου με την απόδοση της τρίτης διάστασης σε ένα σπουδαίο μνημείο της αρχαιότητας».