18 Ιανουάριος 2018, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2018, 13:05

Διχασμένα τα Σκόπια για το όνομα μετά τις επαφές με Ελλάδα και ΟΗΕ

  • Διχασμένα τα Σκόπια για το όνομα μετά τις επαφές με Ελλάδα και ΟΗΕ
    Ανέγερση αγάλματος του Μεγαλέξανδρου στα Σκόπια, το 2011 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Μάχη με την αντιπολίτευση δίνει η κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς μετά την έναρξη των επαφών μεταξύ Ελλάδας-FYROM και ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για το ζήτημα της ονομασίας είναι σαφές πως δεν έχουν ενιαία γραμμή. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη σκληρή γραμμή που κράτησε ο διαπραγματευτής τους Βάσκο Ναουμόφσκι κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών με τον πρέσβη μας Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, την ώρα που η στάση της κυβέρνησης Ζάεφ τήρησαν ήπια στάση.

Τα Σκόπια, επισήμως, θεωρούν πως πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ωστόσο η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της πΓΔΜ «Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα Σκόπια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «247», τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει «το κρυφτούλι» και να πάρει θέση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι όρους αντιπολιτευτικής τακτικής. Για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς είπε ότι τέθηκε ένα πλαίσιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.