17 Ιανουάριος 2018, 21:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2018, 21:42

Νίμιτς για ονομασία Σκοπίων: Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

  • Ατόπημα Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς (βίντεο)
    Από αριστερά: Αδαμάντιος Βασιλάκης, Μάθιου Νίμιτς, Βάσκο Ναουμόφσκι

Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, στην πρώτη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε λύση στο ζήτημα του ονόματος, που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Εξηγώντας τη δήλωσή του, πρόσθεσε ότι θα είναι «απίθανο» να δεχθούν στα Σκόπια μια τέτοια πρόταση.

Υπογράμμισε ότι κατατέθηκαν σειρά προτάσεων και ιδεών και στις δυο πλευρές. Ο ίδιος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το περιεχόμενο τους και τόνισε ότι είναι «αισιόδοξος ότι η διαδικασία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Είπε ακόμη ότι οι δύο κυβερνήσεις θα μελετήσουν προσεχτικά τις επόμενες δύο εβδομάδες αυτές τις προτάσεις κι αν υπάρχει πρόοδος, στη συνέχεια ο ίδιος θα επισκεφτεί τις πρωτεύουσες Ελλάδας και πΓΔΜ.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο χώρες, ο Μ. Νίμιτς τόνισε ότι αποτελούν κομμάτι του πολιτικού παιχνιδιού και γι' αυτό πρέπει και η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για δύσκολα θέματα, τα οποία «συζητάμε εδώ και 25 χρόνια». Οι πρέσβεις των δύο χωρών, Αδ. Βασιλάκης και Β. Ναουμόφσκι, δεν έκαναν δηλώσεις.


(Πηγή: news.247.gr)

Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ υπογράμμισε το ενδεχόμενο να μην βρεθεί λύση και να χρειαστεί να επανέλθει το ζήτημα σε μια άλλη, πιο κατάλληλη στιγμή. Μιλώντας στην ιστοσελίδα «Balkan Insight», μιλά για ιστορική ευκαιρία, τονίζοντας ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα δυναμική, σημειώνει ωστόσο ότι «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει».