17 Ιανουάριος 2018, 23:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2018, 22:48

Η Αρμενία αναγνωρίζει τη γενοκτονία των γεζίντι στο Ιράκ

  • Η Αρμενία αναγνωρίζει τη γενοκτονία των γεζίντι στο Ιράκ
    Μέλη οικογένειας γεζίντι στα σύνορα Συρίας-Ιράκ (φωτ.: EPA / STR)

Το Κοινοβούλιο της Αρμενίας ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των γεζίντι από το Ισλαμικό Κράτος, το 2014 στο Ιράκ, και απηύθυνε κάλεσμα για διεθνή καταδίκη των εγκλημάτων. Οι τζιχαντιστές προέβησαν σε μαζικές δολοφονίες και σφαγές πριν από τέσσερα χρόνια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Al Monitor».

Επίσης, χιλιάδες άλλες γυναίκες και κορίτσια απήχθησαν και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ.

«Με αυτό το ψήφισμα όχι μόνο αναγνωρίζουμε και καταδικάζουμε τη γενοκτονία, αλλά επίσης καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ηγηθεί μιας διεθνούς έρευνας», δήλωσε ο Rustam Makhmudyan, εκπρόσωπος των γεζίντι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ως ένα έθνος που βιώσαμε γενοκτονία, ο αρμενικός λαός κατανοεί απόλυτα τη σημασία αυτής της αναγνώρισης», δήλωσε ο Armen Ashotyan, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Υπάρχουν περίπου 35.000 γεζίντι στην Αρμενία, καθιστώντας την έτσι τη μεγαλύτερη ομάδα μειονοτήτων στη χώρα. Μάλιστα, σε ένα μικρό αρμενικό χωριό, είναι υπό κατασκευή ο μεγαλύτερος ναός των Γιαζίντι στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια των σφαγών, δεκάδες οικογένειες γεζίντι αναγκάστηκαν να φύγουν από το βόρειο Ιράκ με κατεύθυνση την Αρμενία. Από τους 1,5 εκατομμύριο γεζίντι που υπολογίζεται ότι υπήρχαν στον κόσμο, η μεγαλύτερη κοινότητα βρισκόταν στο Ιράκ, όπου ζούσαν περίπου 550.000, πριν ξεκινήσουν οι βαρβαρότητες από το Ισλαμικό Κράτος. Κούρδοι αξιωματούχοι στο Ιράκ δήλωναν τον Δεκέμβριο ότι περίπου το μισό του πληθυσμού των γεζίντι απήχθη από το ΙΚ και εξακολουθούν να αγνοούνται. Πρόσθεσαν ότι 47 μαζικοί τάφοι που περιείχαν λείψανα γεζίντι έχουν βρεθεί από το 2014. Τα Ηνωμένα Έθνη, σε έκεθσή τους το 2015, είχαν προσδώσει χαρακτηριστικά γενοκτονίας στις σφαγές των γεζίντι, αναφέροντας μάλιστα ότι ήταν οργανωμένες και έγινε προσπάθεια να διαχωριστούν οι άνδρες από τις γυναίκες, ώστε να μπει φρένο στη διαιώνιση της συγκεκριμένης κουρδικής εθνοθρησκευτικής ομάδας.