17 Ιανουάριος 2018, 18:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2018, 19:44

Ο Άγιος Γεώργιος «ο Φουστανελάς» ανακηρύχθηκε προστάτης της Προεδρικής Φρουράς (φωτο)

  • Ο Άγιος Γεώργιος «ο Φουστανελάς» ανακηρύχθηκε προστάτης της Προεδρικής Φρουράς (φωτο)
    Το μνημείο του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων «του Φουστανελά», Προστάτη Άγιο της Προεδρικής Φρουράς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ο Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων «ο Φουστανελάς» ανακηρύχθηκε σήμερα επίσημα σε Προστάτη Άγιο της Προεδρικής Φρουράς. Ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού τέλεσε την ακολουθία της καθιέρωσης του εικονοστασίου-προσκυνηταρίου του Αγίου Γεωργίου, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη σημερινή ημέρα, όπου ένα προσκυνητάριο του Αγίου Γεωργίου από τα Ιωάννινα αφιερώνεται στην Προεδρική Φρουρά, δηλώνοντας παράλληλα πως αυτό μας δίνει εσωτερική δύναμη. Συνεχάρη όσους συνέλαβαν την ιδέα και όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του και ευχήθηκε ο λαός να συνεχίσει να δείχνει αυτό που θέλει και αυτό για το οποίο αγωνίζεται.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε πως η σημερινή ημέρα εκπέμπει πολλά μηνύματα. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Μηνύματα που αφορούν και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το Έθνος μας. Είπατε Μακαριώτατε, ότι ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, η χριστιανική διδασκαλία, είναι εκείνη που καθιέρωσε την αρχή σύμφωνα με την οποία οφείλουμε να πράττουμε όχι τόσο αυτό που μας επιβάλλεται, αλλά πολύ περισσότερο εκείνο, το οποίο πραγματικά πιστεύουμε, εκείνο που πραγματικά έχουμε κάνει συνείδηση. Και το λέω αυτό γιατί οφείλω να διευκρινίσω πως η επιλογή του Προστάτη της Προεδρικής Φρουράς, του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, δεν οφείλεται μόνο στην ευζωνική του περιβολή. Αυτό είναι το ένα.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

»Και θα έλεγα μάλιστα, χρησιμοποιώντας τα δικά σας λόγια, ότι είναι η "εξωτερική πλευρά". Ο λόγος, ο βαθύτερος λόγος, είναι το ίδιο το παράδειγμα του Νεομάρτυρος του Αγίου Γεωργίου που, όποιος εντρυφήσει στον τρόπο του μαρτυρίου του, αντιλαμβάνεται ότι συμβολίζει την αφοσίωση του ανθρώπου στο πιστεύω του. Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε ακριβώς επειδή δεν δέχθηκε να αλλάξει το πιστεύω του, δεν δέχθηκε να απαρνηθεί την πίστη του. Τούτο για την Προεδρική Φρουρά έχει τεράστια σημασία, γιατί δείχνει αυτό που πάντοτε η Προεδρική Φρουρά, από τότε που συστάθηκε ως σήμερα, πράττει».


(Φωτ.: Χρήστος Μπόνης)

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

  • Πηγή: Ραδιόφωνο της Εκκλησίας / Μάκης Αδαμόπουλος.