21 Ιανουάριος 2018, 09:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2018, 09:42

Χέρι-χέρι οι Πόντιοι στο συλλαλητήριο για την ονομασία των Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη

  • Με «Ιστορίες του Λευκού Πύργου» ξεκινούν αύριο τα 54α Δημήτρια 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Δυναμική εκπροσώπηση αναμένεται να έχει ο Πόντος στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Ολοένα και περισσότερα είναι τα σωματεία που οργανώνονται για την σύσσωμη συμμετοχή τους, με στόχο να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση του Πόντου στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ως εναντίωση των πολιτών της χώρας απέναντι στην επιμονή των Σκοπίων να διατηρήσουν μια ονομασία που θα εμπεριέχει μέσα της και τον όρο «Μακεδονία».

ΠΟΕ, ΠΟΠΣ και ΔΙΣΥΠΕ απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στα σωματεία μέλη τους να δώσουν αγωνιστικό παρών στο συλλαλητήριο.

«Η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια κόντρα σε όσους επιχειρούν να την παραχαράξουν, οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εθνική ενότητα» αναφέρει η ανακοίνωση του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Χίου Δημήτριου Νικολαΐδη, με την οποία γνωστοποιείται η συμμετοχή του συλλόγου στην ειρηνική διαδήλωση.

Με σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» το συλλαλητήριο της Κυριακής στηρίζουν άμεσα με τη συμμετοχή τους ο Ποντιακός Σύλλογος Πολυδενδρίου Λαγκαδά, ο Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ποντιακά Νιάτα» Άνω Ζερβοχωρίου, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και Νάουσας, η ΠΟΕ, η ΠΟΠΣ, η ΔΙΣΥΠΕ και η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας μέσω ψηφίσματος που εξέδωσε εκφράζοντας την αντίθεσή της στην παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας.

Έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα των Σκοπίων πραγματοποίησε η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας, αποφασίζοντας να συμμετάσχει και αυτή στη διαδήλωση.

Παρόλο που δεν είναι δυνατή η παρουσία τους σήμερα στη Θεσσαλονίκη, δυναμικό παρών θα δώσουν με άλλου είδους τρόπους και αρκετές ποντιακές οργανώσεις του εξωτερικού. Ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου και Περιχώρων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μακεδόνων Μονάχου και Περιχώρων εξέδωσαν ψήφισμα για την αντίθεσή τους για τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Τμήμα της ποντιακής κοινότητας στη Μελβούρνη εξέφρασε την πρόθεσή του να παραστεί στο ανάλογο συλλαλητήριο της αυστραλιανής πόλης.