17 Ιανουάριος 2018, 13:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2018, 12:20

Ο θηλασμός θωρακίζει τις μητέρες απέναντι στο διαβήτη

  • Ο θηλασμός θωρακίζει τις μητέρες απέναντι στο διαβήτη
    Από την εκδήλωση για το μητρικό θηλασμό που έγινε τον Νοέμβριο του 2016 στο Ναύπλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Έναν λόγο παραπάνω έχουν, πλέον, οι νέες μητέρες για να θηλάσουν τα μωρά τους όσο πιο πολύ μπορούν. Ακόμη και δεκαετίες μετά, έχουν εξαιρετικά μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Η νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που έχουν δείξει ότι ο θηλασμός απομακρύνει κατάθλιψη, παχυσαρκία και διάφορες μορφές καρκίνου στις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Erica Gunderson από το ερευνητικό και ιατρικό κέντρο Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για 1.238 γυναίκες ηλικίας από 18 έως 30 ετών, τις οποίες παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 30 ετών, και οι οποίες κατά περιόδους υποβάλλονταν σε εξετάσεις για διάγνωση διαβήτη.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο χρόνος που μια γυναίκα είχε θηλάσει το μωρό της, τόσο «εξαφανιζόταν» ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη αργότερα στη ζωή της, με τις μειωμένες πιθανότητες να φθάνουν μέχρι και το 48%.  Όσες είχαν θηλάσει λιγότερο από έξι μήνες είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο. Από εκείνες που δεν θήλασαν καθόλου, δέκα στις χίλιες αρρώστησαν.

Η αιτία γι’ αυτή τη συσχέτιση είναι ακόμη ασαφής, αλλά πιθανώς έχει να κάνει με προστατευτικές ορμονικές αλλαγές που επιφέρει ο θηλασμός στα παγκρεατικά κύτταρα της μητέρας τα οποία ελέγχουν την παραγωγή ινσουλίνης και συνεπώς το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

  • Αναδημοσίευση από newpost.gr / Βίκυ Καρατζαφέρη.