17 Ιανουάριος 2018, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2018, 14:28

Τέσσερις γενιές Ποντίων στην κοπή πίτας του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας (βίντεο, φωτο)

  • Τέσσερις γενιές Ποντίων στην κοπή πίτας του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας (βίντεο, φωτο)
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
  • Τέσσερις γενιές Ποντίων στην κοπή πίτας του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας (βίντεο, φωτο)
  • Τέσσερις γενιές Ποντίων στην κοπή πίτας του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας (βίντεο, φωτο)
  • Τέσσερις γενιές Ποντίων στην κοπή πίτας του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας (βίντεο, φωτο)

Εξαιρετικά μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το περασμένο Σάββατο. Για μια μεγάλη γιορτή κάνουν λόγο όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, που έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να βρεθούν όλοι μαζί, να χαρούν, να ανταλλάξουν ευχές και να ζήσουν στιγμές παράδοσης.

Κάλαντα, αναπαράσταση ποντιακού εθίμου, χορός και βραβεύσεις χώρεσαν όλα σε μια βραδιά εντυπωσιάζοντας τον κόσμο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα παιδιά του συλλόγου να ψάλλουν τα κάλαντα υπό το φως των κεριών και τον ήχο της γλυκόλαλης λύρας. Το λόγο αργότερα πήρε η πρόεδρος Σοφία Σαββίδου, η οποία καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους ευχαρίστησε για τη δυναμική παρουσία τους, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις δράσεις του συλλόγου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς βραβεύτηκαν η Κυριακή Μουρατίδου για την α΄ θέση που έλαβε στο διαγωνισμό «Ελλάδα, Κύπρος, Ομογένεια» στον τομέα της ποίησης και ο Γεώργιος Λαζαρίδης για την εισαγωγή του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τιμητική διάκριση δόθηκε στον Ιωάννη Σαββίδη, πρώην και επί σειρά ετών πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» και πρώην πρόεδρο του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ, για την πολύχρονη προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό.

Το δοξάρι της λύρας του Γιώργου Κυριακίδη και του Γιώργου Κουρπαζίδη, το τραγούδι του Σταύρου Σαββίδη και της Παυλίνας Παπαβραμίδου, το νταούλι του Σάββα Ηλιάδη και του μικρού Γιώργου Μουρατίδη συνόδεψαν τα πολυάριθμα χορευτικά που παρουσίασαν τους λεβέντικους χορούς του Πόντου. Κατά την είσοδό τους κέρασαν τσίπουρο και ποντιακές λιχουδιές τους καλεσμένους και παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο «καλαντόνερον», έθιμο της Πρωτοχρονιάς στον Πόντο.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι ποντιακών και πολιτιστικών σωματείων της Αττικής, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

  • Φωτογραφίες, βίντεο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος».
Gallery
Εκδηλωσεις