17 Ιανουάριος 2018, 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2018, 11:00

Ένα κερί στη μνήμη όσων έφυγαν από τη ζωή στην Ένωση Ποντίων Ματσούκας (βίντεο)

  • Ένα κερί στη μνήμη όσων έφυγαν από τη ζωή στην Ένωση Ποντίων Ματσούκας (βίντεο)

Η ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νεότεροι δόθηκε στα μέλη και τους φίλους της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της αναβίωσης του εθίμου του ανάμματος των κεριών στη μνήμη συγγενών, φίλων και αγνώστων που έφυγαν από τη ζωή.

Η κατάμεστη αίθουσα του συλλόγου αποτελεί απόδειξη της αδιάλειπτης σχέσης που διατηρούν οι Πόντιοι με τους νεκρούς τους.

Το έθιμο πραγματοποιούνταν σε πολλά μέρη του Πόντου και συνεχίζεται και σήμερα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας την περίοδο των Θεοφανίων. Κατά την παράδοση, με τον Αγιασμό των Υδάτων οι ψυχές επέστρεφαν στον Κάτω Κόσμο, μέχρι την επόμενη χρονιά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Μεντεσίδης καλωσορίζοντας τον κόσμο, ενώ το έθιμο ανέλυσε o Χριστόφορος Χριστοφορίδης. Αργότερα κάθισαν όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, και σιγοτραγουδώντας ποντιακούς σκοπούς έφερναν στη μνήμη τους αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πλέον στη ζωή. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης (καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) και ο καλλιτέχνης Αχιλλέας Βασιλειάδης.

Η πρώτη αυτή εκδήλωση της χρονιάς βρήκε την Ένωση Ποντίων Ματσούκας με νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους εξής:

  • Πρόεδρος: Παναγιώτης Μεντεσίδης.
  • Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Μουρουζίδης, Δημήτρης Χριστοφορίδης.
  • Γενικός γραμματέας: Γιώργος Μουρουζίδης.
  • Ταμίας: Κωνσταντίνος Μουρουζίδης.
  • Μέλη: Ελένη Μεντεσίδου, Χαράλαμπος Καλούσης, Χαράλαμπος Παπαθανασιάδης, Νίκος Σαβουλίδης και Γιώργος Πεταλίδης.
Εκδηλωσεις